ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η φύση προστατεύει τους ελέφαντες της Μοζαμβίκης – Γιατί γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες

Η φύση προστατεύει τους ελέφαντες της Μοζαμβίκης – Γιατί γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες
Facebook/Gorongosa National Park

Είναι μια εξέλιξη που σίγουρα θα ενθουσίαζε τον Δαρβίνο: όλο και περισσότεροι ελέφαντες της Μοζαμβίκης γεννιούνται χωρίς χαυλιόδοντες, κάτι που τους προστατεύει από τους λαθροκυνηγούς που εδώ και δεκαετίες τους αποδεκατίζουν.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τη δεκαετία του '90 στο Εθνικό Πάρκο Gorongosa ζούσαν τουλάχιστον 2.500 ελέφαντες αλλά το 90% αυτών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 15ετούς εμφυλίου πολέμου που διήρκησε από το 1977 έως και το 1992.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τώρα πως σχεδόν το 1/3 των θηλυκών ελεφάντων που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο, δεν έχουν πια χαυλιόδοντες.

Σύμφωνα με την Telegraph, η απουσία των χαυλιοδόντων παρατηρείται φυσιολογικά μόλις στο 4% των ζώων.

Εκτιμάται όμως, ότι αυτή η κατηγορία επειδή δεν ήταν στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών απέκτησε το «βιολογικό πλεονέκτημα» του ζευγαρώματος και «πέρασε» στα παιδιά της τα γονίδιά της.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστήμιου του Κεντ, διεξάγει γενετικές μελέτες ώστε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτή τη νέα εξέλιξη.

30595307 10156494633038729 3158161062738526208 n


Πηγή: Facebook/Gorongosa National Park

Η διδακτορική φοιτήτρια, Dominique D'Emille Correia Gonçalves αναφέρει: «Ο πληθυσμός των ελεφάντων σήμερα προέρχεται κυρίως από ελέφαντες που επέζησαν του πολέμου και κυνηγούνταν για τους χαυλιόδοντές τους».

Η Gonçalves τονίζει επίσης πως οι ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες ήταν αυτοί που επέζησαν στο Εθνικό Πάρκο Gorongosa και πέρασαν αυτό το χαρακτηριστικό στα μωρά τους, με αποτέλεσμα πλέον να αντιμετωπίζουμε έναν μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης ορισμένων και σημαντικών γονιδίων των ζώων.

Η λαθροθηρία έχει επίσης οδηγήσει σε μικρότερους χαυλιόδοντες στη νότια Κένυα, καθώς οι επιζώντες μίας περιόδου έντονης λαθροθηρίας είχαν πολύ μικρότερους χαυλιόδοντες -καθώς οι λαθροκυνηγοί προτιμούσαν τους ελέφαντες με τους μεγαλύτερους- ένα χαρακτηριστικό που «πέρασε» στους απογόνους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ