ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντική «βόμβα»: 1 εκατ. τόνους αποβλήτων θα ρίξει η Αυστραλία στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Περιβαλλοντική «βόμβα»: 1 εκατ. τόνους αποβλήτων θα ρίξει η Αυστραλία στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
Pixabay

Ένα μικρό παραθυράκι στον αυστηρό αυστραλέζικο νόμο ήταν αρκετό για μία ενέργεια που πολλοί θεωρούν περιβαλλοντικό έγκλημα: Η Αυστραλία σχεδιάζει να απορρίψει ένα εκατομμύριο τόνους αποβλήτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Παρότι ο νόμος για το ντάμπινγκ αποβλήτων (της πρακτικής του αδειάσματος) είναι αυστηρότατος, δεν ισχύει όταν πρόκειται για υλικά που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης λιμένων. Ως εκ τούτου, η αρμόδια αρχή έδωσε το πράσινο φως για την ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την είδηση πως τα νερά των πρόσφατων πλημμηρών του Κουίνσλαντ, με όλα τα φερτά υλικά, κατέκλυσαν τον ύφαλο, βάζοντας σε κίνδυνο τα κοράλλια.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Ύφαλος αυτή τη στιγμή και αφότου επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, είναι περισσότερα απόβλητα. Η βυθοκόρηση 1.000.000 τόνων υγρών αποβλήτων στα νερά ενός τόπου παγκόσμιας κληρονομιάς είναι σαν να θεωρούμε τον Ύφαλο χωματερή», καταγγέλλει η Λαρίσα Γουότερς, γερουσιαστής και συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων, αξιώνοντας την ανάκληση της άδειας ρίψης.

Σύμφωνα με τον δρα.Σάιμον Μπόξαν από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Σαουθάμπτον, πρόκειται για «άλλο ένα καρφί στο φέρετρο», καθώς το Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1981, θεωρείται ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, καθώς αυτό που προκαλεί ουσιαστικά ο βούρκος αυτός, είναι η λεύκανση των κοραλλιών. Τα κοράλλια βασίζονται στα φύκια, αυτό τους δίνει το χρώμα τους και τα βοηθά να τρέφονται. Χωρίς αυτή τη συνεργασία, τα κοράλλια θα πληγούν δραματικά», εξηγεί ο επιστήμονας.

Η εταιρεία North Queensland Bulk Ports που έχει τη διαχείριση του εργοστασίου, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ενημερώνει πως η ρίψη των αποβλήτων θα είναι ήσσονος περιβαλλοντικής συνέπειας.

Το περασμένο έτος, η Αυστραλία διέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, που έχασε περίπου τα μισά κοράλλια του σε διάστημα δύο χρόνων, λόγω μαζικής λεύκανσης από την υπερθέρμανση των ωκεάνιων υδάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ