ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η σφαγή των δελφινιών: Η Ιαπωνία άρχισε και φέτος το αμφιλεγόμενο κυνήγι στο Ταΐτζι

Η σφαγή των δελφινιών: Η Ιαπωνία άρχισε και φέτος το αμφιλεγόμενο κυνήγι στο Ταΐτζι
AP Photo/Sadayuki Mikami

Η Ιαπωνία ξεκίνησε για μια ακόμα χρονιά το ετήσιο και πολύ αμφιλεγόμενο κυνήγι των δελφινιών στην παράκτια πόλη Ταΐτζι. Τα δελφίνια οδηγούνται σε μια σπηλιά, όπου τα περισσότερα από αυτά σκοτώνονται για το κρέας τους, με μαχαίρια σε ρηχά νερά. Κάποια άλλα πωλούνται σε ενυδρεία ή θαλάσσια πάρκα.

Το κυνήγι γίνεται εδώ και δεκαετίες και τράβηξε την παγκόσμια προσοχή όταν έγινε αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Η Σπηλιά» («The Cove»), του 2009, το οποίο κέρδισε και Όσκαρ. Φέτος, η Ιαπωνία αποφάσισε να ξεκινήσει πάλι και την αλιεία φαλαινών, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Το φετινό κυνήγι δελφινιών ξεκίνησε την Κυριακή, αλλά όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά ΜΜΕ, οι βάρκες επέστρεψαν άδειες. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα για την προστασία του περιβάλλοντος «The Dolphin Project» ανέφερε ότι πέντε δελφίνια σκοτώθηκαν τη Δευτέρα. Κατά μέσο όρο, πάνω από 1.700 ζώα σκοτώνονται κάθε σεζόν με αυτόν τον τρόπο. Τα δελφίνια σκοτώνονται με πολύ σκληρό τρόπο και κάποια πεθαίνουν σε πάνω από μισή ώρα, υποφέροντας πολύ. Όμως, οι ψαράδες τους Ταΐτζι λένε ότι όλη η πόλη εξαρτάται από αυτή τη δραστηριότητα. Η περίοδος του κυνηγιού των δελφινιών διαρκεί περίπου έξι μήνες.

Η ζήτηση για κρέας δελφινιού και φάλαινας έχει πέσει πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά ψευδάργυρου. Το μεγαλύτερο κέρδος προέρχεται από τα ζώα που πιάνονται ζωντανά και στέλνονται στα θαλάσσια πάρκα.

Η Ιαπωνία έχει ήδη δεχθεί σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι άρχισε και πάλι να αλιεύει φάλαινες, αφότου αποχώρησε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (International Whaling Commission -IWC). Ήδη οι πρώτες φάλαινες έχουν σκοτωθεί και πουληθεί. Η IWC έχει απαγορεύσει το κυνήγι φαλαινών από το 1986, όμως η Ιαπωνία δεν εφάρμοσε ποτέ ολοκληρωτικά αυτή την απαγόρευση, σκοτώνοντας εκατοντάδες ζώα κάθε χρόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ