ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κορωνοϊός: Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές

Κορωνοϊός: Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές
(AP Photo/Frank Augstein)

Η ατμοσφαιρική μόλυνση έχει μειωθεί στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των δορυφόρων παρακολούθησης της ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους των πόλεων ότι παραμένουν ευάλωτοι –παρά τις συνθήκες απομόνωσης- στην εξάπλωση της COVID-19.

Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Φρανκφούρτη, κατέγραψαν μείωση στα μέσα επίπεδα των βλαβερών οξειδίων του αζώτου κατά την περίοδο 5-25 Μαρτίου σε σύγκριση με τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδους του 2019, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες από το δορυφόρο Sentinel-5.

Ο νέος κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 723.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 34.000 θάνατοι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι ΗΠΑ έχει πλέον τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως -περισσότερα από 139.700, με περισσότερους από 2.400 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του CNNi, ξεπερνώντας την Κίνα και την Ιταλία.

Πάνω από τρία δισεκ. άνθρωποι σε καραντίνα

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 70 χώρες και εδάφη έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Στις περισσότερες από τις χώρες και τα εδάφη η καραντίνα είναι υποχρεωτική: στην Ινδία, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη, τον Παναμά, τη Νότια Αφρική, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των συστάσεων που έχει δώσει η κυβέρνησή του για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των επαφών για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Η Μόσχα μπήκε και αυτή σε καραντίνα αρχής γενομένης από τις 30 Μαρτίου, μέχρι νεοτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ