ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Zealandia: Ερευνητές αποκάλυψαν τα μυστικά μιας βυθισμένης ηπείρου (Pic)

Zealandia: Ερευνητές αποκάλυψαν τα μυστικά μιας βυθισμένης ηπείρου (Pic)
Twitter / @IgnazioMagnani

Η βυθισμένη ήπειρος της Zealandia μπορεί να ήταν πολύ πιο κοντά στο επίπεδο της γης από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, παρέχοντας δίοδο στα ζώα και τα φυτά να διασχίζουν ηπείρους, περισσότερα από 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, αποκάλυψε μια αποστολή.

Η Zealandia, ως επί το πλείστον υποθαλάσσιο έδαφος στον Νότιο Ειρηνικό, ανακηρύχθηκε ως η νεότερη ήπειρος φέτος σε μια μελέτη στο περιοδικό της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής (Journal της Geological Society of America). Περιλαμβάνει το νησί Lord Howe στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, τη Νέα Καληδονία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως αναφέρει ο Βρετανικός Guardian, οι ερευνητές μοιράστηκαν τα ευρήματά τους από τη διήμερη αποστολή τους.

«Η ανακάλυψη μικροσκοπικών, κελυφών, οργανισμών που ζούσαν σε θερμές, ρηχές θάλασσες και σπόρια και γύρη από χερσαία φυτά, αποκαλύπτουν ότι η γεωγραφία και το κλίμα της Zealandia, ήταν δραματικά διαφορετικά στο παρελθόν», δήλωσε ο καθηγητής Gerald Dickens του Πανεπιστημίου Rice.

Οι επιστήμονες τρύπησαν βάθος περισσότερων από 860 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία. Οι πυρήνες των ιζημάτων που συλλέχθηκαν έδειξαν τεκτονικές και οικολογικές μεταβολές σε διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

«Οι πυρήνες λειτουργούσαν ως μηχανές χρόνου για εμάς, επιτρέποντάς μας να φτάσουμε όλο και πιο πίσω στο χρόνο», δήλωσε ο Stephen Pekar, ερευνητής των ερευνών και των γεωτρήσεων. «Όπως το έθεσε ένας επιστήμονας: "Ξαναγράφουμε τη γεωλογική και τεκτονική ιστορία της Zealandia σ 'αυτό το τρυπάνι"».

Η ήπειρος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου στο μέγεθος της ινδικής υποηπείρου, πιστεύεται ότι διαχωρίστηκε από την Αυστραλία και την Ανταρκτική, ως τμήμα της Γκοντγουάνα, περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Zealandia topography

(Πηγή: Wikipedia)

«Η έρευνα έχει μεγάλες συνέπειες για την κατανόηση σημαντικών επιστημονικών ζητημάτων, όπως το πώς τα φυτά και τα ζώα διασκορπίστηκαν και εξελίχθηκαν στον Νότιο Ειρηνικό; Η ανακάλυψη παλιάς γης και ρηχών θαλασσών δίνει τώρα μια εξήγηση: υπήρχαν μονοπάτια ώστε τα ζώα και τα φυτά να μετακινηθούν», σημειώνει ο καθηγητής Rupert Sutherland από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια στη Νέα Ζηλανδία.

Το όνομά της δόθηκε από τον γεωφυσικό και ωκεανογράφο Bruce Luyendyk το 1995. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές τους έτους ήταν ωστόσο εκείνη που έδωσε τη μεγάλη ώθηση για την αναγνώριση της ηπείρου. Περαιτέρω μελέτη των στοιχείων που συλλέχθηκαν από την ερευνητική αποστολή αναμένεται να δώσει μια εικόνα για την κλιματική αλλαγή και το κλίμα της Ζηλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ