ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρωση Συμφωνίας των Πρεσπών: Kορυφώνεται η «μάχη» στην Ολομέλεια

Κύρωση Συμφωνίας των Πρεσπών: Kορυφώνεται η «μάχη» στην Ολομέλεια
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής.

Στον αριθμό ρεκόρ των 206 έφτασαν οι βουλευτές που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο κατάλογο, δεν εγγράφονται οι πρώην και νυν πολιτικοί αρχηγοί, τα μέλη της κυβέρνησης, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

«Θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώ ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, σημειώνοντας ότι «έχει θετικό άξονα ως προς την ονομασία, που αποτελούσε πάγια εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι «υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» τονίζοντας ότι «ο χρόνος θα δείξει αν έχει και ιστορική ανθεκτικότητα». «Η Συμφωνία των Πρεσπών εξ ορισμού αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Δύσκολου, αλλά αναγκαίου. Ούτε θριαμβολογίες και εργαλειοποίηση της από πλευράς κυβέρνησης χρειάζονται ούτε και κινδυνολογίες από την αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Ο κ. Λυκούδης έδωσε έμφαση στην εθνική συνεννόηση και συναίνεση, ενώ τόνισε την ανάγκη να πάψουν όλες οι πλευρές «να ρίχνουν λάδι στη φωτιά». «Δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Απαιτείται από όλους σεβασμός στις αντίθετες απόψεις, διαφορετικά θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εθνικές και επικίνδυνες περιπέτειες», επεσήμανε.

Με θετικό «μάτι» βλέπει τη συμφωνία η Παπακώστα

Θετική απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε η Κατερίνα Παπακώστα, αν και δήλωσε ότι θα λάβει την τελική της απόφαση έως το βράδυ που θα συνεδριάσει το κόμμα που ηγείται, η Νέα Ελληνική Ορμή.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που κρατά κλειστά τα χαρτιά της, υποστήριξε ότι οι βουλευτές θα αποφασίσουν με συνείδηση και με ελεύθερη εντολή τι θα πράξουν απόψε.

«Τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική γραμμή», ανέφερε η κ. Παπακώστα.

Σπυράκη: Η ΝΔ δεν θα αποσύρει κανέναν βουλευτή

«Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση την δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη», τόνισε η κ. Σπυράκη. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ