ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου ο Π.Παυλόπουλος (pics)

Στα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου ο Π.Παυλόπουλος (pics)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω την Αυτοδιοίκηση σε μια κορυφαία στιγμή της. Σε μια υποδειγματική, πραγματικά, ολοκλήρωση ενός εγχειρήματος. Ενός εγχειρήματος, το οποίο δείχνει τι μπορεί να καταφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενός εγχειρήματος, το οποίο δείχνει πώς συνεργάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος.

«Πρέπει να τονίσω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού, και την Περιφέρεια πόσο σημαντική είναι η έννοια της συνέχειας γι’ αυτήν. Πώς δύο Περιφερειάρχες, που μάλιστα αντιπαρατέθηκαν στις τελευταίες εκλογές, πώς αυτοί κατάφεραν να συνεχίσουν ο ένας το έργο του άλλου. Ο Γιάννης ο Σγουρός που το ξεκίνησε, η Ρένα η Δούρου που το ολοκληρώνει, δείχνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει να αίρεται πάνω και πέρα από τις όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις. Και αυτή είναι η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή είναι η μεγάλη της διαφορά σε σχέση με την Κεντρική Πολιτική. Και η Κεντρική Πολιτική πολλά πρέπει να διδαχθεί απ’ αυτή την συμπεριφορά των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης« ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ς και πρόσθεσε:

18590966

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα κάνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Γιατί να καταλάβω, αν θέλετε, αυτά τα επιτεύγματα σε περιόδους ευμάρειας για την Πολιτεία. Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ελάχιστους πόρους. Αρκεί να κάνει κανείς την σύγκριση μεταξύ της εποχής του 2008-2009 και σήμερα. Διότι η κρίση έχει στην κυριολεξία περιορίσει δραματικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει. Και όχι μόνο συνεχίζει ν’ ασκεί στο ακέραιο τις αρμοδιότητες που τις έχουν ανατεθεί, ασκεί και αρμοδιότητες που κανονικά έπρεπε ν’ ασκήσει το κράτος και δεν καταφέρνει να τις ασκήσει. Υποκαθιστά το Κράτος. Και της το οφείλουμε - και το λέω ανυπόκριτα γιατί το έχω επαναλάβει πολλές φορές - το ότι δεν έχει υπάρξει ρήξη του κοινωνικού ιστού, ένας από τους παράγοντες προς την ευεργετική αυτή κατεύθυνση είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανέλαβε ένα μεγάλο κομμάτι του Κοινωνικού Κράτους, το οποίο στα χέρια του κεντρικού Κράτους δυστυχώς καταρρέει».

pavlopoulos 1

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Να λοιπόν ένα υπόδειγμα: Και με πολλούς πόρους κάποτε ήταν μπροστά και με λίγους σήμερα, πολύ λιγότερους απ’ αυτούς που της αναλογούν, καταφέρνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό ήρθα να τιμήσω μαζί με τους συντελεστές, όπως είπα πριν, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο».

«Το όνομα της Σοφίας Μπεφόν στο Κλειστό Γυμναστήριο θα θυμίζει στις νέες γενιές τις αξίες των Ελλήνων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο δεύτερος λόγος, αφορά τον κορυφαίο συμβολισμό που επέλεξε ο Διονύσης Χατζηδάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο για το όνομα που φέρει αυτό εδώ το Κλειστό Γυμναστήριο. Από σήμερα φέρει το όνομα της Σοφίας Μπεφόν. Δεν θα χρειαστεί να πω πολλά γιατί γνωρίζετε την Σοφία Μπεφόν. Την ζήσατε. Είναι ένα κομμάτι της ζωής και της Ιστορίας, τολμώ να πω, του Παλαιού Φαλήρου. Ένα χαρισματικό παιδί, μια χαρισματική μαθήτρια που τιμήθηκε από τότε για τις επιδόσεις της. Μπήκε στην Ιατρική, ειδικεύθηκε στην Αναισθησιολογία, αλλά έδωσε τον εαυτό της στην κορυφαία πτυχή της Ιατρικής, η οποία αγγίζει τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο. Και αυτό είναι η Επείγουσα Ιατρική. Ειδικεύθηκε και στην Αεροπορική Ιατρική, για να μπορέσει ακριβώς να είναι κοντά στον Άνθρωπο στις αεροδιακομιδές, που είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή για όσους το έχουν ζήσει, για τον γιατρό που είναι πάνω στον πάσχοντα, που παίζεται στην κυριολεξία η ζωή του μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο που πρέπει να φτάσει. Δεκάδες οι συμβολές της, θα θυμίσω μόνο την συμβολή της στη διάσωση των ανθρώπων στη RICOMEX.

pavlopoulos 2

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ώσπου ήρθε εκείνο το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου του 2001. Εκείνο το βράδυ της καταιγίδας εδώ ιδίως στη νότια Αττική, όταν η Σοφία μαζί με άλλους συναδέλφους της έκανε το καθήκον της. Σε μια αεροδιακομιδή μετείχε και εκείνη. Παρά τις καιρικές συνθήκες πήραν την απόφαση να την κάνουν, ξέροντας τον κίνδυνο αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις και στις δυνάμεις της μηχανής. Δεν υπολόγισαν ή δεν θέλησαν να υπολογίσουν τον καιρό και την καταιγίδα. Και ήταν εκείνη που έβαλε τέρμα στη ζωή της Σοφίας και των συναδέλφων της. Η Σοφία εκείνο το βράδυ στην κυριολεξία έπεσε για το καθήκον. Έπεσε επιτελώντας το καθήκον. Μια πράξη ουσιαστικά αυτοθυσίας. Δείχνοντας τι; Τον Ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, τα βαθιά χαρακτηριστικά του Ανθρωπισμού της. Ανθρωπισμού ο οποίος υπερβαίνει το απλό «αγαπάτε αλλήλους» και φτάνει ως την κορυφαία, Σεβασμιώτατε, έκφραση του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, της Οικείωσης, για να χρησιμοποιήσω ένα εκκλησιαστικό όρο, την κορυφαία πράξη που είναι το «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Αυτό έκανε η Σοφία εκείνο το βράδυ. Έδωσε τον εαυτό της θυσία για να σωθεί ένας συνάνθρωπος. Δεν σώθηκε. Αλλά εκείνη έδωσε την ζωή της.

pavlopoulos 3

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αυτής το όνομα φέρει αυτός ο χώρος. Και δεν είναι μόνον ότι αποτελεί αυτό τιμή στη μνήμη της Σοφίας Μπεφόν. Είναι, κύριε Δήμαρχε - και αυτό πραγματικά σας τιμά ακόμα περισσότερο - το γεγονός ότι ακούγοντας αυτά τα παιδιά, τώρα και στο μέλλον, που θα αθλούνται εδώ το όνομα της Σοφίας Μπεφόν - και ελπίζω να διδάσκουν οι γονείς και οι συγγενείς σ’αυτά τα παιδιά τι σημαίνει αυτό το όνομα - θα διδάσκονται ταυτόχρονα ποιες είναι οι μεγάλες αρχές και αξίες ημών των Ελλήνων, ημών των Ευρωπαίων. Οι μεγάλες αξίες που είναι η Πίστη στον Άνθρωπο, η Αλληλεγγύη προς τον Άνθρωπο, η Αγάπη προς τον Άνθρωπο. Αυτό, που τούτους τους κρίσιμους καιρούς πρέπει να το εμπνεύσουμε ιδίως στη νέα γενιά για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον Τόπο μας και την μεγάλη μας Ευρωπαϊκή Οικογένεια από τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν καθημερινά. Να γιατί αυτό το όνομα σ’αυτό τον χώρο δεν είναι – το επαναλαμβάνω – μόνο μια τιμή στη μνήμη της Σοφίας, αλλά και ένας μεγάλος συμβολισμός για το τι πρέπει να θυμόμαστε για να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε όπως πρέπει σε ένα μέλλον, το οποίο μπορεί να φαντάζει αβέβαιο αλλά μπορούμε πραγματικά να το δαμάσουμε. Αρκεί να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες και εμείς γαλουχηθήκαμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

pavlopoulos 5

(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ