ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιαεροπορικά πυρά από τον «μπατζή» Φίλη στις πτήσεις Τσίπρα

Αντιαεροπορικά πυρά από τον «μπατζή» Φίλη στις πτήσεις Τσίπρα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

«Έρχεται ο μπατζής»! Μ' αυτές τις λέξεις υποδέχτηκαν στο καφενείο της Βουλής τον Νίκο Φίλη συνάδελφοί του. 

Ο αστεϊσμός (για όσους δεν τον γνωρίζουν, μπατζής είναι ο πυροβολητής στην αεράμυνα των αεροδρομίων) αναφερόταν στις δηλώσεις του πρώην υπουργού σχετικά με τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16 ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, που «έκλεισε» στη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Όπως αναμενόταν, ο κ. Φίλης έκρινε αρνητικά τη συμφωνία, αναπτύσσοντας μια «κλασική» αριστερή κριτική.

«Τα F-16 είναι λύτρα»

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Φίλης στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό 247 ήταν ιδιαίτερα οξεία για κορυφαίο βουλευτή της συμπολίτευσης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η στήριξη Τραμπ «είναι με ανταλλάγματα. Και τα ανταλλάγματα σε πρώτη φάση από ότι βλέπουμε είναι τα εξοπλιστικά. Όμως, σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας, μπορούμε να αγοράσουμε αυτά τα όπλα, τα έχουμε ανάγκη; Κι είναι η φθηνότερη δυνατή επιλογή εξοπλισμών; […] Και σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 δισ. δολάρια ως οροφή για να πάρουμε ανταλλακτικά την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά».

Στην πραγματικότητα ο κ. Φίλης επαναλαμβάνει την ιστορική αντίθεση της Αριστεράς στους εξοπλισμούς και δη στην προμήθεια αμερικάνικων οπλικών συστημάτων. Η διαφωνία του κ. Φίλη με την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι σημερινή. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πάρει πρωτοβουλία για την κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης στον Πάνο Καμμένο. Στην ερώτηση που υπέγραφαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν ότι «παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη». Τελικά μετά από πιέσεις του Μαξίμου, η ερώτηση είχε, τότε, αποσυρθεί.

Απάντηση Τσίπρα στις αριστερές κριτικές

Τα «αντιαεροπορικά πυρά» Φίλη δεν αποτελούν τις μόνες εξ αριστερών βολές στην επίσκεψη Τσίπρα και την αναβάθμιση των F-16. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στέλνουν σαφές μήνυμα με τη σιωπή τους, ενώ κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για «μούδιασμα» στη βάση του κόμματος. Ο Μανόλης Γλέζος, του οποίου ο λόγος πάντοτε έχει βαρύτητα στον «λαό της Αριστεράς», εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε γη και ύδωρ στη μητρόπολη της παγκοσμιοποίησης , επεκτείνοντας την παραχώρηση της Σούδας».

Οι εξ αριστερών βολές ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις μέσω συνέντευξής του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ «στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία», ενώ προσέθεσε ότι «μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε, αλλά αξιοποιώντας τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα μας». Τέλος, αφού χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αναβάθμιση των F-16, υπογράμμισε ότι «κάθε Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Όχι το κόμμα ή την παράταξή του». Με πιο απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι διατηρεί την αριστερή ιδεολογία του, αλλά ως πρωθυπουργός πρέπει να προχωράει και σε ορισμένες όχι τόσο αριστερές κινήσεις…

Είναι, πάντως, βέβαιο ότι ο κ. Φίλης θα συνεχίσει να βάλει κατά βούληση εναντίον του Μαξίμου, όσο αυτό συνεχίζει τις προς δυσμάς πτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ