ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους
REUTERS/Kevin Lamarque

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκε σε τρεις άξονες: την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και… την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η πρόθεση των ΗΠΑ και ειδικότερα του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, να ενεργοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή, από τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ, τις ενημερώσεις που ακολούθησαν αλλά και τις ιδιωτικές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους προκύπτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της ενθάρρυνσης επενδύσεων και την ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου, αλλά και της άσκησης της επιρροής του στο θέμα του χρέους.

Σε πρώτη φάση, οι ΗΠΑ πιθανώς να ζητήσουν να συγκληθεί άτυπο συμβούλιο ενημέρωσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης της Γερμανίας και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και εκεί να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για το χρέος.

Σύμφωνα με την «Κ», η Κριστίν Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν από την μετάβασή του στον Λευκό Οίκο, όπως και έγινε. Την επομένη, κατά τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Μνούτσιν αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για να τον ενημερώσει ότι όλα πήγαν καλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ότι δεν υπήρχαν εντάσεις και ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει «εκπλήξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ