Δημήτρης Παπαδημούλης: Η χώρα μας εξέρχεται βήμα - βήμα από την πολυετή επιτροπεία
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να διατυπώσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια το προοδευτικό σχέδιο αλλαγών στην Ευρώπη, να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία, να συζητήσουν μαζί της, να προωθήσουν με αποτελεσματικό συντονισμό τις προτάσεις και την ουσία του διακυβεύματος μεταξύ «συντήρησης και διάλυσης» και «προόδου και ανάπτυξης», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως «ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί, παρά την κρίση που διανύουμε, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των περιφερειακών σχέσεων που οικοδομεί η Ελλάδα στην ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου», και προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυμερή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και συνομιλεί με όλες τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, επιδιώκοντας να κερδίσει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον».

Αναφορικά με το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Παπαδημούλης εκτιμά πως η χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων, καθώς διαμορφώνει βήμα-βήμα τις συνθήκες εξόδου από την πολυετή και επώδυνη επιτροπεία, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, χτίζει διαρκώς συμμαχίες και προσπαθεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Σημειώνει ωστόσο πως, «τίποτα δεν είναι κλειδωμένο στον αυτόματο πιλότο» και ότι χρειάζεται το επόμενο διάστημα να γίνουν «σημαντικές προσπάθειες με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε περισσότερες επενδύσεις, να μειώσουμε ταχύτερα την ανεργία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, η αναβλητικότητα και, πολλές φορές, η ασάφεια των κανόνων».

Για την κλιμάκωση της κρίσης στην Καταλονία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει, ότι «ο μοναδικός τρόπος για την αποκλιμάκωση της κρίσης είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας, στάση την οποία προτάσσει η ισπανική και καταλανική Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ», ενώ συμπλήρωσε πως «οι συμβιβασμοί και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις διαλόγου, καθώς και οι δύο πλευρές - η κυβέρνηση Ραχόι και η καταλανική κυβέρνηση- επεδίωξαν εξαρχής ένα τυφλό παιχνίδι σύγκρουσης, που τρέφει αδιέξοδα και εθνικισμούς».

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, με αφορμή και τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει ότι «η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να προέλθει μέσα από ευχολόγια και κενές διακηρύξεις», συμπληρώνοντας πως «χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, θα καταπολεμούν τη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική ανισότητα, θα αναδιανέμουν τον παραγόμενο πλούτο, αλλά και πρωτοβουλίες που θα διατηρούν ζωντανή τη συλλογική μνήμη απέναντι στα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της αυξανόμενης καχυποψίας των Ευρωπαίων στις αποφάσεις της, με αφορμή την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως, «το γεγονός ότι σε πολλά κράτη-μέλη ένα πολύ σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος στέκεται κριτικά απέναντι στις αποφάσεις τις δικαιοσύνης πρέπει να μας προβληματίσει», αναφερόμενος επίσης και στις υποθέσεις της Ηριάννας και του Περικλή αλλά και στην απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες.

«Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η πολιτική εξουσία δεν πρέπει να εμπλέκεται και να επηρεάζει την δικαστική εξουσία, ωστόσο και οι κρίνοντες κρίνονται, ιδιαίτερα όταν ορισμένοι δικαστικοί θύλακες ενεργούν με ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά' ή δείχνουν να επηρεάζονται από πολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.

Διαβάστε επίσης