ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της κυβέρνησης ο Λιαργκόβας

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της κυβέρνησης ο Λιαργκόβας
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή σχολίασε με νόημα πως «η επόμενη ημέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα μέλιτος», εκτιμώντας ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές θα έχει υψηλό κόστος. «Εγώ αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο καθαρή έξοδο, διότι δεν υπάρχει έξοδος από κάθε επιτήρηση», είπε και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα νέες απαιτήσεις κοινωνικών ομάδων. Υπενθύμισε δε, ότι η πρακτική επιτήρησης εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.

Στην τοποθέτησή του κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μείωση των πλεονασμάτων στο 2% και να τολμήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις, ενώ καυτηρίασε φαινόμενα που παρουσιάζονται σήμερα, όπως οι αντιστάσεις κατά της αξιολόγησης στο δημόσιο και η αρνητική αντιμετώπιση πρωτοποριακών εφαρμογών στον τομέα των μεταφορών.

Σε ό,τι αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ανέφερε ότι συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών, με αυξήσεις φόρων και περικοπή δαπανών, ενώ θέτει υπεραισιόδοξους στόχους αναφορικά με τις επενδύσεις. «Έχουμε απολέσει έξι θέσεις ανταγωνιστικότητας από το 2014 και όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», είπε και χαρακτήρισε υψηλούς και ανέφικτους τους στόχους υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2022.

Δεν παρέλειψε ωστόσο, να πει πως καταγράφεται η βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζήτησε από την κυβέρνηση να τρέξει τις διαδικασίες για να κλείσει έγκαιρα η γ’ αξιολόγηση. Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς χαρακτήρισε μητέρα των «fake-news» ότι το 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ