ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διέψευσε ο Χουλιαράκης δημοσιεύματα για πρόσθετα μέτρα 1- 2,4 δισ. ευρώ

Διέψευσε ο Χουλιαράκης δημοσιεύματα για πρόσθετα μέτρα 1- 2,4 δισ. ευρώ
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κατηγορηματικός ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 δεν θα έχει προστεθεί ούτε ένα ευρώ μέτρα, εμφανίστηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης, διαψεύδοντας παράλληλα, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιπλέον μέτρα από 1- 2,4 δισ. ευρώ.

Στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος της τάξης του 0,6-0,7% του ΑΕΠ θα διανεμηθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και νοικοκυριά.

Το υπόλοιπο της υπεραπόδοσης από το 2,8% του ΑΕΠ θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι» ασφαλείας για ενδεχόμενη ευρωπαϊκή κρίση. Το «μαξιλάρι» αυτό θα είναι της τάξης των 12-15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. θα προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Μετά ένα- δυο χρόνια κανονικότητας και χωρίς πρόγραμμα οφείλουμε να μετατρέψουμε το «μαξιλάρι» αυτό σε Ταμείο και εργαλείο σταθεροποίησης για μια ενδεχόμενη κρίση, ώστε να μην περάσει η Ελλάδα ό,τι πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε ακόμη, την προσωπική του εκτίμηση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2018 με το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και πως η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης και οικοδόμησης μεγάλου ταμειακού αποθέματος ώστε να βγει η χώρα με ασφάλεια στις αγορές, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ