ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσακαλώτου - Μπακογιάννη για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης

Κόντρα Τσακαλώτου - Μπακογιάννη για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης διανθισμένη με ευφυολογήματα για τις αποδόσεις μιας …σαρανταποδαρούσας προκαλεί η ομολογία Χουλιαράκη ότι αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δέχθηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, παραδέχθηκε πως δεν αποτελεί βέλτιστη λύση η υπερφορολόγηση και ύστερα να ακολουθεί η διανομή μερίσματος, σημείωσε ωστόσο, πως σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ΝΔ, κανένας επενδυτής δεν του έχει πει πως η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη.

«Εμείς δεν μιλήσαμε για success story αλλά για true story, το δικό σας success story ήταν σε σαθρά θεμέλια», είπε στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή και κατηγόρησε για καταστροφολογία τη ΝΔ. «Έχετε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη που περνάει από κάτω ακόμη και μια φυματική σαρανταποδαρούσα της οποίας τα 25 πόδια έχουν πάθει μηνίσκο κουβαλώντας τις σακούλες από το Lidl με τα ψώνια της εβδομάδας», είπε.

Σημείωσε ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στη φορολογία, αλλά στις εισφορές των 250.000 νέων εργαζομένων και στην εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων και επέμεινε πως όλοι πιστεύουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. «Πού είναι το βάστα Σόιμπλε; Πού είναι το κράτα ΔΝΤ; Πού πήγε ότι για το 2017 δεν θα υπάρχει μέρισμα ; Πού πήγε ότι για το 2018 θα αναγκαστούμε να πάρουμε πρόσθετα μέτρα; Σας έχω ξαναπεί μην ακούτε τις εφημερίδες που σας υποστηρίζουν. Κάνετε λάθος. Κάντε δική σας στρατηγική για το τι θέλετε να κάνετε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε λάθος τη συνταγή της υπερφορολόγησης γιατί ανακυκλώνει –όπως είπε- τη μιζέρια και τη φτώχεια και σχολιάζοντας τις αναφορές Χουλιαράκη στη μεσαία τάξη, είπε ότι η φτωχοποίησή της είναι καταστροφική.

«Δεν πάνε όλα τέλεια, όμως πολλά πράγματα πάνε καλύτερα και έχουν πεισθεί σε διεθνές επίπεδο», είπε και πρόσθεσε πως «ακόμη και σε μνημόνιο και με συμβιβασμούς, μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα με προοδευτικό πρόσημο», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το ότι η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχει κάνει πάρα πολλές συναντήσεις με επενδυτές και πως κανείς δεν του έχει πει αυτό το πράγμα. «Δεν ενδιαφέρει τους επενδυτές το ύψος της φορολογίας, αλλά θέλουν ένα σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις. Να ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την επισκόπηση δαπανών λέγοντας πως θα οδηγήσει σε μείωση δαπανών 320 εκατ. ευρώ το 2018. «Ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μου είπε ότι έχει κοπεί όλο το λίπος και πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από το spending review. Έκανε λάθος», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα ότι πλέον οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας των υπουργείων περνάνε μέσα από έννοιες συμβάσεις και υπάρχουν εξοικονομήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ