ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Paradise Papers: Ο παράδεισος της φορολογίας οδηγεί στην κόλαση της πολιτικής

Τσίπρας για Paradise Papers: Ο παράδεισος της φορολογίας οδηγεί στην κόλαση της πολιτικής
(EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

«Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις των Paradise Papers για εκείνους που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι με στόχο την απόκρυψη των εισοδημάτων τους και τη φοροδιαφυγή.

Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «η μάχη κατά της διαφθοράς ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους», προαναγγέλλοντας ελέγχους των αρμόδιων Αρχών για τα Paradise Papers, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει τα βέλη του προς την Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για ακροδεξιό αμόκ, τοξικότητα και ανοησία.

«Είναι θλιβερή η συμμετοχή μιας εγχώριας ελίτ σε αυτό το παραδείσιο πάρτι. Είναι εξοργιστικό στους καταλόγους της χρυσής ντροπής να φιγουράρουν ονόματα που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εδώ δε μιλάμε για κόμματα, αλλά και κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας, πρόσωπα που ο ηθικός τους κώδικας είναι ταυτισμένος με την ανηθικότητα του κέρδους, πρόσωπα που εκπροσωπούν εκείνη την αντίληψη εξουσίας που οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και απόγνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υπενθύμιζε:

«Τους είπαμε γιατί δεν ψηφίζετε μαζί μας την αυστηρή νομοθεσία για τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες; Πήραν τους βουλευτές και αποχώρησαν. Τους ρωτήσαμε γιατί ανέχεστε και δεν απομακρύνετε από σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού τον κ. Παπασταύρου; Μας είπαν ότι είμαστε υπερβολικοί και στοχοποιούμε έναν επιχειρηματία. Τους είπαμε, δώστε εξηγήσεις για την υπόθεση Siemens. Είπαν ότι ρίχνουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Ρωτήσαμε γιατί δεν δηλώνουν τα πάντα στο πόθεν έσχες και μας είπαν ότι επεμβαίνουμε στην ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, ενώ για την υπόθεση Αυγενάκη μας είπαν ότι είμαστε παρακράτος. Ελπίζω να μη μας κατηγορήσουν για διεθνή συνομωσία, ότι αποκαλύψαμε εμείς αυτό το κύμα των off shore για να πλήξουμε τη Νέα Δημοκρατία».

Διερωτήθηκε δε, τι θα γινόταν στον τόπο, αν θα μπορούσαμε να σταθούμε, εάν στα χρυσά ονόματα υπήρχε έστω ένα όνομα υπουργού ή βουλευτή της Αριστεράς.

«Προχθές στη Βουλή ο κ.Μητσοτάκης μου απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα κερδίσει, του απάντησα ότι πουθενά στον κόσμο δεν κέρδισε η Siemens εκλογές. Σήμερα θα συμπληρώσω αυτή τη φράση με το εξής: Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε πως «θα περιμένουμε εξηγήσεις μαζί με τον ελληνικό λαό και μαζί με τις αρχές θα βρούμε την άκρη για όσους έχουν παρκάρει τα χρήματα τους σε παραδείσους, γιατί κανένας παράδεισος δεν είναι τόσο μακρινός, ώστε να μη μπορούμε να τον φτάσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ