ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρηγοράκος: Φέρετε πίσω τα λεφτά

Γρηγοράκος: Φέρετε πίσω τα λεφτά
EUROKINISSI

Πρωτοβουλία εκ μέρους της Βουλής για τον επαναπατρισμό χρημάτων που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού πολιτικά πρόσωπα, ζητά ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση.

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στα Paradise Papers, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει ότι η Βουλή οφείλει να εκπέμψει ένα ηχηρό και καθαρό μήνυμα επιστροφής των χρημάτων στην Ελλάδα - είτε βρίσκονται σε τράπεζες, είτε σε φορολογικούς παραδείσους, κάνοντας λόγο για μια «καθαρή και αυτονόητη ζωτική ανάγκη για τη χώρα και την ελληνική οικονομία που εν επιδέχεται ούτε υπεκφυγές, ούτε αστερίσκους».

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, χαρακτηρίζει σαθρό και προσχηματικό το επιχείρημα περί νομιμότητας και σημειώνει πως όσοι επιχειρούν να δικαιολογήσουν την πράξη αυτή, δεν υποτιμούν μόνον τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. «Δεν νοείται σε μια χώρα που βιώνει οξεία οικονομική κρίση και η πλειονότητα των πολιτών υπερφορολογείται, υπουργοί, βουλευτές, συγγενικά πρόσωπα πολιτικών αρχηγών να έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους – είτε από νόμιμες είτε από παράνομες δραστηριότητες – σε ξένες χώρες», υπογραμμίζει.

Το μήνυμα του έχει πολλαπλούς αποδέκτες. «Το επιχείρημα περί νομιμότητας που άκουσα από την κυρία Γκραμπόφσκι και από διάφορους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι χρήματα που έχουν στο εξωτερικό γιατί ζουν εκεί, με αφήνει παντελώς αδιάφορο. Όλες αυτές οι κινήσεις αντιστρατεύονται την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Όποιοι, λοιπόν, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την “φυγή” χρημάτων στο εξωτερικό την μεγάλη εποχή της κρίση 2010-2012, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Όταν δε, ακούω ότι ο κύριος Παπαδημούλης, ο οποίος μας “κουνούσε και το δάχτυλο” επί Siemens, έχει στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για τα χρήματα που βγάζει ως ευρωβουλευτής, απορώ. Γιατί τα έχει στο εξωτερικό; Αυτά είναι χρήματα που πληρώνονται από την Ελλάδα. Το προκλητικότερο από όλα είναι, ότι όλοι αυτοί οι πολιτικοί με τις δικαιολογίες που προβάλλουν αυτοακυρώνονται στο τέλος. Το νόμιμο πρέπει να είναι και ηθικό», ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος εδώ και χρόνια θέτει το ζήτημα αυτό. Μάλιστα, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο το 2011, είχε αιτηθεί το άνοιγμα όλων των λογαριασμών του στο εξωτερικό και τις εταιρίες offshore, αν είχε. «Φυσικά, βέβαια, δεν είχα. Η απάντηση που πήρα ήταν, πώς μπορώ και θέτω τέτοιο ζήτημα και τι είναι αυτά που λέω», σημείωσε.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ όλη την επιστολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Νίκο Βούτση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ