ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας-Χαρίτσης στη Βουλή: «Στο 30% η απορρόφηση πόρων για το προσφυγικό»

Μουζάλας-Χαρίτσης στη Βουλή: «Στο 30% η απορρόφηση πόρων για το προσφυγικό»
EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

Σε ποσοστό 30% ανέρχεται η απορρόφηση των κονδυλίων για τη διαχείριση του προσφυγικού σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Τόσο ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μίλησαν για ένα ποσοστό ρεκόρ με δεδομένο ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μόλις το 6% των πόρων που της αναλογούν.

«Όχι μόνον δεν χάθηκαν πόροι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας», είπε ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη, διευκρινίζοντας ότι τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την περίοδο μέχρι το 2020 ανέρχονταν στα 454 εκατ. ευρώ και σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ποσό αυξήθηκε στα 538 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στον Σπύρο Λυκούδη δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. «Έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αν όμως οι ροές διπλασιαστούν θα πρέπει να το ξαναδούμε. Το νερό έχει μπει στα αυλάκι αλλά θα ξεχειλίσει αν η βροχή δυναμώσει», είπε, προσθέτοντας ωστόσο, πως «μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν». Εξέφρασε δε, την ελπίδα, να μην επαναληφθούν φαινόμενα παρόμοια με εκείνα του καλοκαιριού του 2015, γιατί – όπως είπε – «αν έχουμε ένα νέο 2015 – που δεν θα έχουμε – θα δούμε τι θα κάνουμε».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτκής έχουν ξεκινήσει οι δράσεις για το ξεχειμώνιασμα των μεταναστών, αντικαθιστώντας τις ατομικές σκηνές με οικίσκους και μεταφέροντας πιο ευάλωτες ομάδες στην ενδοχώρα. Παραδέχθηκε πάντως, ότι οι επιστροφές παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στις επιστροφές», είπε και έκανε γνωστό ότι μελετώνται από ομάδα νομικών αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, αλλά και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα. «Υπάρχει η συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας ζητάμε και από τα δύο μέλη να προχωρήσουν σε αλλαγές όμως αυτό δεν είναι εύκολο», είπε ο Γιάννης Μουζάλας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού επικαλούμενος αναφορές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αλλά και επιστολές των τοπικών αρχών νησιών του Αιγαίου, είπε ότι τα νησιά βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ