ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα στοιχεία για την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία από τον Λοβέρδο

Νέα στοιχεία για την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία από τον Λοβέρδο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα στοιχεία για την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με «μεσάζοντα» τον Βασίλη Παπαδόπουλο, φέρνει στο φως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εξουσιοδοτημένος μόνον για διαπραγμάτευση και όχι για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Από τα έγγραφα προκύπτει μάλιστα, πως είχε ζητήσει τροποποίηση των όρων παράδοσης και παραλαβής του υλικού, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, διότι δεν είχε οριστεί από πλευράς Σαουδικής Αραβίας ο αρμόδιος αξιωματούχος που θα είχε την πληρεξουσιότητα να υπογράψει τη σύμβαση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται πάντως, να είχαν επισημάνει στον κ. Παπαδόπουλο πως οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων του συμβολαίου θα απαιτούσε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία και ενώ η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ είχε κάνει γνωστό πως η Σαουδική Αραβία είχε πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου – στις 13 Ιουνίου ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ζήτησε και παρέλαβε στο υπουργικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας δύο αντίγραφα του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας. Στη συνέχεια, ο διευθυντής μετέβη αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου το σχέδιο σύμβασης υπογράφηκε από τον κ. Παπαδόπουλο.
«Πρόκειται για ένα πραγματικό σκάνδαλο και μία δήθεν διακρατική συμφωνία. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και με ψέματα δεν απαντάται το θέμα. Με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες η Ελλάδα έχασε 64 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα (εδώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ