ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα

Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα

Σήμερα, με τη μορφή του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τη διαδικασία το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο το πρωί στην Επιτροπή και την Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. 

Νωρίτερα, πολιτική σύγκρουση είχε ξεσπάσει με αφορμή τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος , το οποίο φέτος θα είναι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα και κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.Παρά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη» και ότι «ακόμη και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα είναι το αποτέλεσμα της ανελέητης φοροεπιδρομής που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει στη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες», με ανακοίνωσή αναφέρει ότι θα ψηφίσει την διανομή του έκτακτου επιδόματος, «καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το Βήμα της Βουλής, επεσήμανε ότι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, ανακοινώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, τόνισε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με σχέδιο το οποίο δεν ξάφνιασε κανέναν γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί.

«Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν ήταν ούτε θεσμική, ούτε πολιτική παρατυπία, αλλά μέσα στο σχέδιο που έχουμε ήδη ανακοινώσει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και απέρριψε τις αιτιάσεις Δένδια ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνιστούν εκτροπή πολιτεύματος. «Δεν είναι δικά του τα λεφτά για να τα χαρίζει σαν Άγιος Βασίλης» τόνισε ο κ. Δένδιας και εκτίμησε ότι τα κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα για τις χθεσινές εξαγγελίες είτε συνδέονται με την συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς που διεκδικεί κομμάτι και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Καμμένου.

Με τα γνωστά του –πλέον- ευφυολογήματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κάνοντας λόγο για ένα νοερό ταξίδι στα Ζαγοροχώρια με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους -18 βαθμούς, παρέα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά.

Α. Λοβέρδος: Η κυβέρνηση δεν βοηθά τους φτωχούς

Τη σκυτάλη στην κόντρα με τον υπουργό Οικονομικών έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ χαρακτηρίζοντας τη διανομή του μερίσματος ως πολιτικό τέχνασμα για την υφαρπαγή ψήφων. «Η κυβέρνηση δεν βοηθά τους φτωχούς με το να τους παίρνει το ΕΚΑΣ και να τους δίνει 250 ευρώ», είπε και σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεντροαριστερά συνιστά αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.

«Θα δείτε ότι θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Συνεχίζετε να βάζετε χαμηλά τον πήχη και αυτό μας βοηθά», είπε ο κ. Τσακαλώτος., ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση «έχασε τα αυγά και τα πασχάλια» μετά το διάγγελμα Τσίπρα.

Τζανακόπουλος: Πολιτική κίνηση αναδιανομής το κοινωνικό μέρισμα

Μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, που έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας το 2017, χαρακτήρισε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, , προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία πολιτική κίνηση αναδιανομής.

«Περιμέναμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφθούν, ώστε να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, δε μπορεί να σχετικοποιηθεί, ούτε να μετριασθεί η πολύ μεγάλη σημασία της» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Φωτίου: «Ανοίγει η βεντάλια» των δικαιούχων

Τα κοινωνικό μέρισμα πλέον δεν αφορά την ακραία φτώχεια, ούτε καν τη φτώχεια, όπως είπε, αλλά έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και ανώτερες κοινωνικές τάξεις, που έχουν πληγεί από τα μέτρα που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ανοίγει η βεντάλια» των δικαιούχων.

Οι ωφελημένοι του κοινωνικού μερίσματος

Άνεργοι, πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και μερικώς απασχολούμενοι θα είναι οι ωεφελημένοι στους οποίους θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.

Το κοινωνικό εισόδημα, το οποίο θα κυμανθεί από 250 έως 900 ευρώ, θα μοιραστεί βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων και οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.

Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 18.000 ευρώ.

Από τα υπόλοιπα τα 315 εκατ. ευρώ είναι η επιστροφή των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους, που είχε παρακρατηθεί από τις αποδοχές τους το διάστημα 1η Ιουνίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2016.

Σε σχέση με την περιουσιακή κατάσταση δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο εισόδημα τις 18.000 ευρώ και θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί.

Παραδείγματα

Μονοπρόσωπα νοικοκυριά

  • Όσοι έχουν εισόδημα έως 3.000 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 450 ευρώ.
  • Όσοι έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 350 ευρώ.
  • Όσοι έχουν εισόδημα έως 9.000 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ.

Ζευγάρι χωρίς παιδιά

  • Όσοι έχουν εισόδημα 4.500 ευρώ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 675 ευρώ.
  • Όσοι έχουν εισόδημα 9.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 525 ευρώ.
  • Όσοι έχουν εισόδημα 13.500 ευρώ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 375 ευρώ.

Οικογένεια με ένα παιδί

- για εισόδημα 5250 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 787,5 ευρώ,

- για εισόδημα 10500 ευρώ, ενίσχυση 612,5 ευρώ και

- για εισόδημα 15750 ευρώ, ενίσχυση ύψους 437,50 ευρώ.

Οικογένεια με δυο παιδιά

  • με ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 900 ευρώ.
  • Με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ.
  • με ετήσιο εισόδημα 18.000 εισόδημα θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 500 ευρώ.

Συνταξιούχοι

  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ