ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Paradise Papers στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Τα Paradise Papers στο Συμβούλιο της Ευρώπης
EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι διατεθειμένη να φέρει το θέμα των Paradise Papers η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Αννέτα Καββαδία, που κάνει λόγο για θέμα ύψιστης ηθικής τάξης.

Από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης, η ελληνίδα βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των offshore εταιριών, που είχε συζητηθεί και την περασμένη χρονιά λόγω της λίστας των Panama Papers.

«Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η χρήση παράκτιων εταιριών και λογαριασμών προκειμένου να αποφευχθεί η νόμιμη φορολόγηση του πλούτου, δεν είναι τίποτα άλλο από μια νομότυπη μεν, φοροδιαφυγή δε, τεράστιας κλίμακας», τόνισε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για συστηματική κλοπή που γίνεται από ορισμένα μέλη μιας παγκόσμιας ελίτ εις βάρος των φτωχότερων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της λιτότητας την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κρύβουν τον πλούτο τους σε νησιά της Καραϊβικής».

Η κ. Καββαδία στηλίτευσε τη λογική της μη καταβολής φόρων του 1% των πλουσιότερων του πλανήτη, εις βάρος του 99% του υπόλοιπου πληθυσμού, μόνο και μόνο επειδή μπορούν μέσα από νομότυπες διαδικασίες να το πράξουν.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία από τη Μάλτα, η οποία είχε κάνει αποκαλύψεις για τα Panama Papers, η βουλευτής εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στη δημοσιογραφική λογική της δημιουργίας ψευδών ειδήσεων (fake news) και στην εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων εις βάρος της αλήθειας.

Κλείνοντας επεσήμανε πως επειδή κάτι είναι νόμιμο, δεν μπορεί αυτομάτως να θεωρείται και ηθικό και κάλεσε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ