ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στην κεντροαριστερά: Κράμερ εναντίον Κράμερ!

Εκλογές στην κεντροαριστερά: Κράμερ εναντίον Κράμερ!
ΕUROKINISSI

Ένας μίνι, υπόγειος, μαραθώνιος διεξάγεται αυτή τη βδομάδα ανάμεσα στους δύο φιναλίστ του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της κεντροαριστεράς. Ένας μαραθώνιος με πολλές συναντήσεις –ελάχιστες βλέπουν το φως της δημοσιότητας– και ιδιαίτερη προσοχή στο να τηρηθούν οι απαραίτητες, ισορροπίες καθώς πρόκειται για ενδοπαραταξιακή διαμάχη. Κάτι σαν… Κράμερ εναντίον Κράμερ! Δύσκολα πάντως θα υπάρξει ηρεμία, καθώς ήδη τα χτυπήματα κάτω από τη μέση πήραν και δημόσιο χαρακτήρα. Μια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη ότι "στρατηγικός του αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική" ήταν αρκετή για να "αναγκάσει" τη Φ. Γεννηματά να τονίσει, για μία ακόμα φορά:  "Δεν απαντώ σε μικρότητες και χτυπήματα κάτω από τη μέση".

Στην ουσία, η αναμέτρηση των δύο έχει οδηγήσει –από τον πρώτο γύρο, είναι η αλήθεια- σε σύγκρουση μηχανισμών του ΠαΣοΚ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο δεύτερος γύρος θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους δύο και θα οξύνει τις εσωκομματικές αντιπαλότητες. "Πάντα ένας δεύτερο γύρος είναι πιο διχαστικός από τον πρώτο, αλλά δεν επιλέγω αυτή τη λογική. Αν ο κ. Ανδρουλάκης το ζητούσε, ναι, δεν θα πηγαίναμε σε δεύτερο γύρο", είπε η κ. Γεννηματά για να της απαντήσει ο Ν. Ανδρουλάκης ότι "τον δεύτερο γύρο δεν τον προκαλέσαμε εμείς. Τον ζητά το 60% του κόσμου, που στήθηκε στις ουρές για να ψηφίσει" – σαφής αναφορά όχι στο δικό του ποσοστό (24,81%), αλλά στο συνολικό ποσοστό (60%) όσων δεν ψήφισαν τη Φ. Γεννηματά.

Και οι δύο, όμως, ενδιαφέρονται να μη μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ψηφοφόρων σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, να υπάρξει δηλαδή παρόμοια, μαζική συμμετοχή. Eίναι, ίσως, αυτός ένας βασικός λόγος για τον οποίο συμφώνησαν να γίνει debate στο στούντιο της ΕΡΤ. Μια αισθητά μειωμένη συμμετοχή (η οποία δεν είναι διόλου απίθανο σενάριο, αν όσοι ψήφισαν Θεοδωράκη και Καμίνη, απογοητευμένοι ή αδιάφοροι, απέχουν) θα αποτελούσε πλήγμα και για τη διαδικασία και για τον νέο αρχηγό (είτε είναι η Φ. Γεννηματά, είτε ο Ν. Ανδρουλάκης). Παράλληλα, Ποτάμι και ΔημΑρ με συνεδριάσεις των οργάνων τους προσπαθούν και να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καθησυχάσουν στελέχη και βουλευτές τους που ανησυχούν, καθώς οι εκλογές εξελίχθηκαν σε ενδοπασοκική διαμάχη. Ο συσχετισμός, πάντως, φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να ευνοεί την πρόεδρο του ΠαΣοΚ ωστόσο, όπως σημειώνουν οι καλά πληροφορημένοι, για να αποφασίσει ο Ν. Ανδρουλάκης να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο σημαίνει ότι έχει κάποιες "εγγυήσεις" ότι το ποσοστό του θα είναι σεβαστό, γεγονός που θα αποτελέσει υποθήκη για το μέλλον του, για "κάθε νόμιμη χρήση"!

Λογικό, λοιπόν, είναι και οι δύο φιναλίστ να αναζητούν τις συμμαχίες εκείνες που θα τους εξασφαλίσουν τη νίκη την Κυριακή. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης θα στηρίξουν, σιωπηρά, την κ. Γεννηματά, με τους υπόλοιπους υποψηφίους να κρατούν ουδέτερη στάση –τα ποσοστά τους, άλλωστε, δεν τους επιτρέπουν άλλο ρόλο. Βέβαια σε μια εκλογική διαδικασία κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, μέχρι την ώρα που θα κλείσει η κάλπη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ