ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρένο στον διορισμό των διοικήσεων ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ έβαλε η αντιπολίτευση

Φρένο στον διορισμό των διοικήσεων ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ έβαλε η αντιπολίτευση
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στον διορισμό έξι προσώπων που πρότεινε η κυβέρνηση για τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το νόμο.Παραδέχθηκε το πρόβλημα ο Χρήστος Σπίρτζης. Αναβλήθηκε η συνεδρίαση μέχρι να διορθωθεί το λάθος.

«Μπλόκο» στον διορισμό των νέων διοικήσεων των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ έβαλε η ΝΔ, οδηγώντας στην αναβολή της συζήτησης, στη Βουλή. Βασική ένταση της ΝΔ με την οποία συμφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ήταν πως ο διορισμός έξι προσώπων που πρότεινε η κυβέρνηση, αντίκειται στο νόμο που κάνει με σαφήνεια λόγο για τρία πρόσωπα και ως εκ τούτου είναι παράνομος.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης παραδέχθηκε πως υπάρχει λάθος που θα διορθωθεί άμεσα, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία, ωστόσο, η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή, με τη ΝΔ να ζητά αναβολή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρούσε από τη συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ. Το αντεπιχείρημα του υπουργού ήταν πως επείγει ο διορισμός των διοικήσεων στις αστικές συγκοινωνίες για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, όπως για παράδειγμα αυτό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των τριών οργανισμών.

Οι αρχικές ενστάσεις της πλειοψηφίας που ζητούσε να προχωρήσει η διαδικασία, κάμφθηκαν μετά και την τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου που συμφώνησε με τις παρατηρήσεις της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης μέχρι να διορθωθεί το λάθος.

Υπό αυτά τα δεδομένα κι ενώ διαφάνηκε πως η πρόταση να συνεχιστεί η συζήτηση δεν «περπατούσε», ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης. Ο Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τροπολογία νομοτεχνικής βελτίωσης με νέα πρόβλεψη για δύο διακριτά πρόσωπα ως επικεφαλής των τριών οργανισμών.

Για την αντιπολίτευση ωστόσο, παραμένει το πολιτικό πρόβλημα, καθώς ο διορισμός περισσοτέρων του ενός προσώπων ως επικεφαλής σε κάθε ένας από τους τρεις οργανισμούς έρχεται σε σύγκρουση με την δέσμευση για περιορισμό των δαπανών και της σπατάλης. Όπως δε, επεσήμαναν βουλευτές, δημιουργούνται υπόνοιες για «βόλεμα» ανθρώπων του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ