ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Ερντογάν

Τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Στη 13:00 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να υποδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, μετά από 65 χρόνια.

Η ελληνική πλευρά σε αυτή την επίσκεψη διακρίνει μια μεγάλη ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και την υιοθέτηση μιας ατζέντας που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.

Ωστόσο, η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία διατύπωσε τη θέση ότι η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται επικαιροποίηση, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ως μια συνέντευξη που εγείρει «έντονο προβληματισμό και ερωτήματα».

«Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι αναφορές περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης δεν συμβάλλουν στο κλίμα που «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάννης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.

Στην κατ’ιδίαν συνάντηση των Τσίπρα – Ερντογάν αλλά και στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να συζητηθούν η διαχείριση του προσφυγικού, η οικονομία, οι μεταφορές, τα ενεργειακά, οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο πρωθυπουργός στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, «έχουμε μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Ο αγωγός TAP-TANAP προχωράει γρήγορα και άλλα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό συζήτηση. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ζεύγους Ερντογάν στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να περάσει μηνύματα προς την Άγκυρα σε σχέση με τα «καυτά» ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκες της Λωζάννης. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές», τόνισε ο κ. Τσίπρας στο τουρκικό πρακτορείο.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η ελληνική πλευρά σε απόλυτο συντονισμό με την κυπριακή Προεδρία, στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική πλευρά στηρίζει παγίως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα εξομαλύνει τις όποιες διαφορές υπάρχουν και θα εκτονώνει πιθανές κρίσεις σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Μαζί με τον Ερντογάν θα ταξιδέψει και η πρώτη κυρία της χώρας, Εμινέ Ερντογάν.

Γερμανικός Τύπος: Επαναπροσέγγιση της Ευρώπης από τον Ερντογάν μέσω Αθήνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ