ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός – Τι θα συζητηθεί στην Τετραμερή

Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός – Τι θα συζητηθεί στην Τετραμερή
Φωτογραφία από την 1η Τετραμερή Σύνοδο στη Βάρνα EUROKINISSI

Η 2η Σύνοδος τεσσάρων χωρών, (Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας) ξεκίνησε χθες το βράδυ και αποτελεί συνέχεια της 1ης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι συναντήσεις αυτές παίρνουν σταδιακά τη μορφή θεσμού, ενώ οι επαφές κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές και επωφελείς για όλα τα μέρη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στο δείπνο εργασίας.

Η περιφερειακή συνεργασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Η ατζέντα

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της πΓΔΜ και της Αλβανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα γίνει η προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018.

Εκτενείς συζητήσεις θα γίνουν ακόμη, για την προετοιμασία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία, τον Ιανουάριο του 2018, ενώ αναμένεται να προωθηθεί η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με μια «Κοινή Βαλκανική Προεδρία της ΕΕ».

Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την ενέργεια, την ασφάλεια, τις μεταφορές και την οικονομική συνεργασία αυτών των χωρών.

Ειδικότερα για το θέμα της ενέργειας, ο Τύπος της Σερβίας αναφέρει ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες διασύνδεσης της χώρας, μέσω κάθετου αγωγού, με τον αγωγό ΤΑΡ. Το ενδιαφέρον της Σερβίας για το έργο αυτό είναι έντονο μετά το «ναυάγιο» του ρωσικού αγωγού South Stream.

Το πρόγραμμα

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόσε, θα συναντηθούν στις 10 το πρωί, ενώ οι κοινές δηλώσεις είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν μια ώρα αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ