ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημητρίου για Ταμείο Μικροπιστώσεων και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Παπαδημητρίου για Ταμείο Μικροπιστώσεων και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου. 

«Το ερχόμενο έτος θα προχωρήσουμε σε μια σειρά νέων θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι θα είναι μεν ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο η λειτουργία της δεν θα είναι ανταγωνιστική.

Όπως είπε, θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις περιπτώσεις αναπτυξιακών τραπεζών σε όλον τον κόσμο, ανάλογα βέβαια πάντα με την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας.

Στην ομιλία του επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Κατά το πρώτο ενιάμηνο του 2017, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69%, είπε, κάνοντας λόγο για μια θεαματική αύξηση που δύσκολα κανείς συναντά σε προηγμένες χώρες.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας», υπογράμμισε και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινωνική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο το δικό μας, αλλά κυρίως των επόμενων γενεών», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ