ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό

ΝΔ: Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για νέα μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση αναφορικά με τον προϋπολογισμό που συζητάται στη Βουλή, τονίζοντας παράλληλα πως δεν είναι τα τελευταία καθώς έχουν ψηφίσει επιπλέον μέτρα 5,1 δισεκ. ευρώ για το 2019 και το 2020.

Ειδικά για τα μέτρα ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ από 1/1/2018 η ΝΔ αναφέρει ότι είναι τα εξής:

  • Οι ένστολοι θα χάσουν περίπου 230 ευρώ το μήνα από το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.
  • Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω των νέων περικοπών στο ΕΚΑΣ. 50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Όσοι απομείνουν από τους δικαιούχους θα παίρνουν στην τσέπη μόλις 35 ευρώ.
  • Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όλοι οι φορολογούμενοι αφού:
  • Καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
  • Αυξάνεται η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.
  • Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.
  • Οι πολίτες που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα συνειδητοποιήσουν ότι το επίδομα θα μειωθεί κατά 50%.
  • Οι νησιώτες θα δουν το κόστος διαβίωσής τους να εκτοξεύεται λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα η Πειραιώς λέει πως τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση από το 2015-2018 είναι 9,4 δισεκ. και άλλα 5,1 δισεκ. τη διετία 2019-20, και άρα συνολικά φτάνουν τα 14,5 δισεκ.

«Παρουσιάζει ως θετικό το γεγονός ότι επιστρέφει 700 εκατομμύρια. Παίρνει πολλά από πολλούς και δίνει ελάχιστα σε λίγους», σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έχει κατακρεουργήσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και το 2018, με νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».

Η ΝΔ λέει πως εκείνο που ζητούν οι νέοι από το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι αποσπασματικά επιδόματα που δίνονται μια φορά το χρόνο, αλλά βιώσιμες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα στην Πειραιώς λένε πως η ΝΔ βγήκε από το συνέδριό της ενωμένη και προχωρά στην πολιτική και ποιοτική της ανανέωση.

«Αλλάζουμε οι ίδιοι για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εξωστρέφεια και ανανέωση με ποιότητα», υπογραμμίζουν και επισημαίνουν πως το 11ο συνέδριο της ΝΔ ήταν εξωστρεφές και ανοιχτό στην κοινωνία.

Επιπλέον λένε πως η ΝΔ καλλιεργεί έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και πως το σχέδιο της χτίζει μια νέα Ελλάδα και ενώνει όλους τους Έλληνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ