ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το τέλος των σεναρίων για εκλογές, ο Αϊνστάιν και το ΚΚΕ

Τσίπρας: Το τέλος των σεναρίων για εκλογές, ο Αϊνστάιν και το ΚΚΕ
EUROKINISSI

Με την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, που μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, έκλεισε η χρονιά. 

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα να εστιάζεται στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση, ως απάντηση στη φράση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, «μας έριξαν πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας», ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στο Σώμα αλλά και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς είχε «καταφέρει» η κυβέρνηση Σαμαρά, τη στιγμή που είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα – μαμούθ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο τότε αφήγημα περί success story, αντιτείνοντας ότι η ανεργία εκτοξεύθηκε κοντά στο 27%, κανένας από τους δημοσιονομικούς στόχους δεν επιτεύχθηκε, ελήφθησαν μέτρα 65 δισ., καταγράφηκε ύφεση και απώλεια του 25% του ΑΕΠ και μειώθηκε κατά 40% το εισόδημα των νοικοκυριών.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ποιος εκτροχίασε την οικονομία και ποιος, παρά την κρίση, συνέχισε τη λεηλασία σε βάρος του.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, διέλυσε κάθε σενάριο εκλογών και απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του είπε να προετοιμαστεί για μια νέα ήττα στις εκλογές του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά,«κρατηθείτε, μη βιάζεστε, υπάρχει και ο Προϋπολογισμός του 2019».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων, όσο και σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, ενώ έμφαση έδωσε και στις κοινωνικές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

«Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει ποτέ πριν και τώρα αποδίδουν καρπούς» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δύο χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Δικαιοσύνη και στις αποφάσεις της για το «πόθεν έσχες» επαναλαμβάνοντας τη φράση «να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος». Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Προϋπολογισμός 2018: Τσίπρας κατά δικαστών και Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να σπάσει τη σιωπή του σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους και τις offshore προτρέποντάς τον να πάρει θέση σε ένα ζήτημα που απασχολεί κόμματα και φορείς σε όλη την Ευρώπη.

Η γκάφα και ο Αϊνστάιν

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του θέλησε να κάνει μια παρατήρηση, όπως είπε, για τη «γκάφα» των λογογράφων του κ. Μητσοτάκη που έβαλαν στο κείμενο της ομιλίας του ρήση που είπε ο Αϊνστάιν.

«Αυτό δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν, είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Καλό είναι να διαβάζουν οι συνεργάτες σας τα ελληνικά hoaxes γιατί σας αποδίδουν αποφθέγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ» είπε στον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε : «εσείς βέβαια είστε άριστος κ. Μητσοτάκη και ό,τι λέτε είναι αυθεντικό»…

Τέλος του μορατόριουμ με το ΚΚΕ

Φαίνεται πως τέλος παίρνει το άτυπο μορατόριουμ του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, το οποίο ήθελε το κυβερνητικό κόμμα να μην κάνει οξείς επιθέσεις στα στελέχη του ΚΚΕ όταν αυτά επικρίνουν το έργο της κυβέρνησης. Ο σεβασμός στην ιστορία του κόμματος αλλά και οι καταβολές πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το Κομμουνιστικό Κόμμα, «επέβαλε» την αποφυγή σφοδρών αντιπαραθέσεων. Ωστόσο, με αφορμή την εισβολή του ΠΑΜΕ στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Ελευσίνα, ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το εξής ερώτημα στο ΚΚΕ: «Στον Σαμαρά τα κάνατε ποτέ;».

Μάλιστα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα πλέον δεν θα μένει αναπάντητο, «ειδικά όταν έχουν φτάσει να φέρονται όπως ο Ρουβίκωνας».

Κόντρα Σκουρλέτη -Παφίλη για το «ντου» του ΚΚΕ στην Ελευσίνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ