ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «κόντρα» για το Σκοπιανό

Πολιτική «κόντρα» για το Σκοπιανό
EUROKINISSI

Tην ώρα που η ΝΔ εξαπέλυε επίθεση στη κυβέρνηση για το Σκοπιανό και ο κ. Μητσοτάκης έθετε θέμα δεδηλωμένης επικαλούμενος τη διαφορετική θέση του Πάνου Καμμένου, το Μαξίμου απαντούσε ότι δεν είναι σαφής η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλώντας την να την ξεκαθαρίσει έναντι του ελληνικού λαού.

Κατά την τελετή παράδοσης συγκροτήματος κατοικιών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο «Νταλίπη, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έστειλε ηχηρό μήνυμα στα Σκόπια, όσον αφορά την ονομασία.

«Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου "Μακεδονία" για την ονομασία των Σκοπίων», είχε δηλώσει ο Πάνος Καμμένος παραμπέμποντας παράλληλα στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου "Μακεδονία" και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η ΝΔ επιχειρεί να εδραιώσει την εικόνα περί ρήγματος στη συγκυβέρνηση, υποστηρίζοντας το επιχείρημα «ή θα έχουν δεδηλωμένη πλειοψηφία ή τα νομοσχέδια δεν θα περνούν», όπως είχε κάνει με αφορμή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM, γαλάζιοι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας «δεν μπορούν να χωνέψουν» τη θέση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι επί κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό –επιθετικό- προσδιορισμό, erga omnes.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει την παραδοξότητα της στάσης της ΝΔ, καταλογίζοντάς της «μικροπολιτική» αφού ακόμη κι αν έρθει στη Βουλή, ως εθνική θέση πια, δηλώνει πως εκείνη θα την καταψηφίσει….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ