ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανατίδης: Πληρώνουμε την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό

Αμανατίδης: Πληρώνουμε την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξη του, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της πΓΔΜ μη απορρίπτοντας τη χρήση του όρου «Μακεδονία», όπως άλλωστε είχε κάνει και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για χρόνια αδράνεια παλαιότερων κυβερνήσεων και όπως και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δεν απέρριψε τον όρο «Μακεδονία», αναφέροντας πως και η προσωρινή ονομασία πΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη. Μάλιστα, ο έλληνας υφυπουργός τόνισε πως περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την πΓΔΜ «Μακεδονία».

Ως στόχο της κυβέρνησης έθεσε μία σύνθετη ονομασία, η οποία θα χρησιμοποιείται εντός και εκτός συνόρων των Σκοπίων, και παράλληλα έκανε λόγο για λύση που θα βοηθήσει στην απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων της γείτονος χώρας.

Ο κ. Αμανατίδης δεν έκανε καμία αναφορά περί γεωγραφικού προσδιορισμού και επεσήμανε πως θα υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση.

Εμφανίστηκε βέβαιος πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε καμία από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει επί του θέματος.

Αναφερόμενος στην πρόταση δημοψηφίσματος που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το ονοματολογικό, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, εξηγώντας πως στο κείμενο του Πάνου Καμμένου δεν υπάρχει η λέξη «δημοψήφισμα». Παράλληλα, επεσήμανε πως αυτό που κρατά από τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι η εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει στον υπουργό Εξωτερικών και η δέσμευσή του να αποδεχθεί μία λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις τις εκκλησία, αλλά διατηρεί την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, είπε αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το Σκοπιανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ