ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Νταβός η συνέχεια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό

Στο Νταβός η συνέχεια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Σε ανώτερο επίπεδο περνά η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και μάλιστα μέσω…Νταβός, αφού την προσεχή Τετάρτη πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, την οποία ανακοίνωσε ο Ζάεφ αλλά δεν επιβεβαιώνει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα χαμηλούς τόνους επιχειρεί να κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να κρύβει την ανησυχία του για τα ακροδεξιά στοιχεία που «άλωσαν» την πόλη. Παράλληλα, παρά την προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Εκκλησία, να πέσουν οι τόνοι και να μην γίνουν συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, πολλοί ιεράρχες πρωτοστάτησαν σε αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία έκανε λόγο για «πολυσυλλεκτικό συλλαλητήριο» το οποίο όμως «καπηλεύτηκαν ακροδεξιοί», όπως αποδείχτηκε από τον προπηλακισμό Ζουράρι και τον εμπρησμό της κατάληψης «libertatia.

Πολιτική κόντρα Μαξίμου - ΝΔ

Επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

«Ο κος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός», ανέφερε στο σχόλιό του ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συμμερίζεται την «ευαισθησία της κοινωνίας» κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία».

Την ίδια ώρα, απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς η Νέα Δημοκρατία και την αντικατάστασή του ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ίσες αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ

Στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς και τη διγλωσσία της κυβέρνησης ήρθαν σήμερα να προστεθούν ονοματολογικές αναφορές του κ. Τσίπρα και οι απαράδεκτες δηλώσεις του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς περί «Μακεδονίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. «Όλα αυτά είναι βλαπτικά για τα ελληνικά συμφέροντα και εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα για μυστικές συμφωνίες του κ.Τσίπρα με τον κ.Νίμιτς.

Από την άλλη μεριά, διαρροές για δηλώσεις Καραμανλή δημιουργούν μείζονα θέματα διγλωσσίας και στη ΝΔ.

Κυβέρνηση και ΝΔ έτσι υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης και σπέρνουν θύελλες σύγχυσης και φανατισμού, ιδιαίτερα ζημιογόνες για τις εθνικές επιδιώξεις και συμφέροντα».

Ωστόσο, η παρουσία της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή στο συλλαλητήριο, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη. Σε ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε την ενόχλησή του: «Σε όσους και όσες μου λένε «να την χαίρεστε την ευρωβουλευτίνα σας με την παρουσία της στο συλλαλητήριο» απαντώ ξεκάθαρα: ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! Έτσι σίγουρα δεν χτίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα!».

«Πονοκέφαλος» η στάση των ΑΝΕΛ

Παρότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ τήρησε χθες σιγήν ιχθύος για το συλλαλητήριο, αρκετά στελέχη του κόμματος όπως οι Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης έδωσαν το παρών. Παρών ήταν και ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο ομάδας αγνώστων και ο οποίος προπηλακίστηκε. Πάντως, οι ΑΝΕΛ διαβεβαιώνουν πως η συγκεκριμένη διαφωνία δεν θέτει θέμα δεδηλωμένης ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι «ο Πάνος Καμμένος δεν θα γίνει Αντώνης Σαμαράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ