ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Διαχειριστήκαμε το προσφυγικό με αξιοπρέπεια

Τσίπρας: Διαχειριστήκαμε το προσφυγικό με αξιοπρέπεια
EPA/LAURENT GILLIERON/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέμβαση με θέμα το μεταναστευτικό έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικόυ Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για την Ελλάδα είπε ότι κατάφερε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια και το ίδιο έκανε και η Ιταλία. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια ανοιχτόμυαλη πολιτική απέναντι στις αφρικανικές χώρες για το θέμα των προσφυγικών ροών, ενώ είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και πως το ίδιο περιμένουμε και από την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα.

Για τις χώρες που λένε ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα παρατήρησε πως αν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έναν «αλά καρτ» μηχανισμό, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το κοινό μέλλον της Ευρώπης.

Σχολίασε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε έδειξε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες, «οπότε αυτό είναι κάτι που ο φίλος μου ο Βίκτορ Όρμπαν πρέπει να το καταλάβει».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό, ταυτόχρονα, στο διεθνές δίκαιο. Είναι πολύ δύσκολη, αλλά απαραίτητη συμφωνία, τόνισε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα για κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, κάτι που θα σημαίνει νόμιμες ροές και όχι φράχτες, όπως έγινε στα βόρεια σύνορα μας.

«Να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε την ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή», ζήτησε ακόμη ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ