ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός
Twitter/@PrimeministerGR

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τουλάχιστον από άποψη χρονικής διάρκειας, η συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, με θέμα την ονομασία της πΓΔΜ.

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν για δύο ώρες ενώ στη συνέχεια στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» κάθισαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι και θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τη διαπραγματευτική σκυτάλη.

To αποτέλεσμα της εν λόγω συνάντησης θα κρίνει το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάμβανε την επίσημη θέση της Ελλάδας για μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, ενιαία για όλες τις χρήσεις.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ έχουν εκφράσει τη θέληση να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες.

Τις φωτογραφίες από το τετ-α-τετ δημοσιοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

tsipras zaef

«Βήμα προόδου»

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ δήλωσε ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί «βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης».

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

1

Ο Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο Ζάεφ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ