ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Στο επίκεντρο η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί: Στο επίκεντρο η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

H νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και η ανάγκη να εργαστούν όλες οι πλευρές από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 ήταν τα δύο σημεία που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, με το ραντεβού των δύο ανδρών να ανανεώνεται για τις 8 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε δε, ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Σε tweet του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ομολόγων αποτυπώνουν τη νέα περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία.

Με τη σειρά του, ο κ. Μοσκοβισί έγραψε στο twitter: «Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ετοιμάζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να γίνει “φυσιολογική” χώρα της Ευρωζώνης με δυναμική στρατηγική ανάπτυξης και εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ