ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστόλου: Έχουμε αναλάβει το μεγάλο φορτίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

Αποστόλου: Έχουμε αναλάβει το μεγάλο φορτίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο αγροτικός χώρος δείχνει ότι έχει δυνατότητες να αποτελέσει «το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, εγκαινιάζοντας το απόγευμα την 27η Agrotica, στη ΔΕΘ, ενώ απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, ότι «θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες» και ότι «σημείο αναφοράς» της κυβερνητικής πολιτικής «θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους».

«Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο, γιατί όλα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα στοιχεία της Eurostat που μιλούν για άνοδο του αγροτικού εισοδήματος», αλλά από τα στοιχεία του ελλείμματος στο εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, τα οποίο από περίπου δύο δισ. ευρώ, που ήταν πριν δύο - τρία χρόνια «οδεύει αυτή τη χρονιά προς μηδενισμό».

«Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για να υπηρετήσουμε αυτή την πορεία που προανέφερα και έχουμε πόρους, γύρω στα 5,6 δισ., από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κυρίως όμως έχουμε ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν αυτή την πορεία» είπε ο υπουργός, απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

«Η ψυχή μας είναι κοντά τους. Κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον αγροτικό χώρο, γιατί πάνω απ' όλα θέλουμε όχι μόνο να επιβιώσει για λόγους παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά κυρίως για λόγους κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι, το οποίο μας υποχρεώνει να στηρίζουμε τον αγροτικό χώρο. Είμαστε μαζί τους, θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, πρέπει να ξέρουν ότι σημείο αναφοράς, τουλάχιστον, στην πολιτική τη δική μας θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το σύνολο των μέτρων» για τον πρωτογενή τομέα, που έχει προκηρυχθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ενώ περισσότερα από 3,8 δισ., δηλαδή, το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχουν δεσμευτεί». Πρόσθεσε, ότι σχετικά με τις πληρωμές για το 2016-7 αυτές ξεπέρασαν το 1,5 δισ., δηλαδή το 31%.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε, ότι μέσα στο 2018 θα υπάρξει ενεργοποίηση και των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με πόρους από 3-7% από αυτό για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση, τα σχέδια βελτίωσης και ιδιωτικών δράσεων προγραμμάτων Leader. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η συνεργασία και τα αποτελέσματα σχετικών μελετών που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «ώστε μέσα στο 2018 να οδηγηθούμε στη σύσταση του αντίστοιχου ταμείου στήριξης των επενδύσεων στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης».

Ο υπουργός ανέφερε ότι επίσης μέσα στο 2018 θα υπάρξει και ενεργοποίηση των μέτρων που οδηγούν στη δημιουργία δομών - ανύπαρκτων έως τώρα στον πρωτογενή τομέα - για την επιστημονική, συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν και θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, με την προώθηση γνώσης, των νέων τεχνολογιών, των συμπράξεων μεταξύ φορέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με τη σύνδεσης της έρευνας με τη γεωργική πρακτική και με τις επενδύσεις και μέσα από αυτά, θα βελτιώσουν και το εισόδημα των παραγωγών στις αλυσίδες αξίας. Υπογράμμισε ότι θα ενεργοποιηθεί μέτρο για την ενίσχυση της ποιότητας και εξωστρέφειας των γεωργικών προϊόντων, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η «πιστοποίηση προϊόντων» και η προώθηση τέτοιων προϊόντων από «συνεργατικά σχήματα, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών».

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η «ποιοτική υπόσταση» των ελληνικών προϊόντων «έχει φτάσει στα πέρατα της γης» και είναι το «ισχυρότερο όπλο» που διαθέτει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με κατάλληλες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως η εξωστρέφεια είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα, ενώ τον αγροτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, κ. Φάνης Παπάς.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την Agrotica, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε πως «η καρδιά του πρωτογενούς τομέα χτυπά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Agrotica».

Η 27η Agrotica, θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι τα δικά τους «εγκαίνια» στην 27η Agrotica πραγματοποίησαν οι αγρότες, που διοργάνωσαν συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Οι αγρότες άφησαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της ΧΑΝΘ όπου είχαν συγκεντρωθεί και πέρασαν πεζοί στις τρεισήμισι το μεσημέρι στο χώρο της ΔΕΘ, φτάνοντας μπροστά στο περίπτερο 8, όπου συμβολικά έκοψαν μια κορδέλα, «εγκαινιάζοντας, όπως κάθε χρόνο» την κλαδική έκθεση που χαρακτήρισαν «γιορτή της αγροτιάς» και «απαρχή των αγώνων» τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ