ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Οι διαφορετικές αναγνώσεις και η «μάχη» του αριθμού των συμμετεχόντων

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Οι διαφορετικές αναγνώσεις και η «μάχη» του αριθμού των συμμετεχόντων
Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

Πολλές και διαφορετικές είναι οι «αναγνώσεις» του μηνύματος που έστειλε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία πλήθους κόσμου. Τόσο ο χαρακτήρας της κινητοποίησης, όσο και ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας για να εκφράσουν την απόλυτη αντίθεσή τους σε κάθε χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της πΓΔΜ, «πυροδότησαν» νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά με πατριωτική ευθύνη, ενώ υποστηρίζουν πως δεν υλοποιήθηκε η μαζική προσέλευση που αναμενόταν, ενώ οι περίπου 140.000 διαδηλωτές (σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία) αποτελούν μεν μεγάλο μέγεθος, αλλά όχι ικανό να προκαλέσει πολιτικό γεγονός ή ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει η αντιπολίτευση.

Επιπλέον, το συλλαλητήριο δεν αποτέλεσε «κραυγή κατά της κυβέρνησης», όπως επεδίωκε η ΝΔ και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν αποτελεί δικό της πρόβλημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση θεωρεί πως προκαλεί σαφές πρόβλημα στην ίδια τη ΝΔ, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να ισορροπεί σε δύο βάρκες και ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται από τη στάση του τέως πρωθυπουργού γεγονός που δημιουργεί εσωκομματικούς τριγμούς.

Σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου, που υιοθέτησε τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ αναφορικά με το πλήθος των διαδηλωτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για 500.000 διαδηλωτές, επικαλούμενος εκτιμήσεις φίλων του τοπογράφων και υπολογίζοντας το χώρο που καλύφτηκε σε 160.000 τετραγωνικά μέτρα. Το κάθε τετραγωνικό μέτρο χωράει 3,2 με 3,5 άτομα, όπως είπε.

Η ανάγνωση των ΑΝΕΛ

Διαφορετική ήταν η αποκωδικοποίηση του μηνύματος του συλλαλητηρίου από τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, ο οποίος μέσω Twitter σχολίασε την παρουσία πλήθους κόσμου στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή:

«Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους, το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει το μήνυμα «δεν θα παραδώσουμε τον όρο Μακεδονία», ενώ εκτίμησε πως ο κόσμος που έδωσε την Κυριακή το «παρών» στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος ήταν 500.000, αριθμός που σύμφωνα με τον ίδιο «μεταφράζεται» σε 12% σε ψήφους, και δεν γίνεται να απαξιωθεί.

«Η απαξίωση του μηνύματος σχετίζεται με τον αριθμό, το μήνυμα δεν το πιάνει κανείς. Αν δεν τους αρέσει ο αριθμός και απαξιώνουν τους πάντες ας πάνε σε δημοψήφισμα» τόνισε επίσης ο κ. Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

ΝΔ: Οι πολίτες εξέφρασαν έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας», ξεκαθαρίζοντας πως η συγκέντρωση δεν είχε «κομματικό χρώμα», σημειώνοντας παράλληλα πως οι πολίτες «εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί από την αρχή με την αντιπολίτευση» και να συνδιαμορφώσει εθνική γραμμή «έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Κικίλιας: Αυτός που υπολόγισε 140.000 άτομα στο συλλαλητήριο «πρέπει να κοιταχτεί»

«Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα».

Αυγενάκης: Πανικόβλητη η κυβέρνηση από τα συλλαλητήρια

ΚΚΕ: Νερό στο μύλο του εθνικισμού το συλλαλητήριο

«Τόσο οι ομιλίες όσο και τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο, δεν αμφισβητούν τα επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αναγορεύοντας τους εμπρηστές των Βαλκανίων σε δήθεν εγγυητές της ειρήνης και της συνεργασίας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, ρίχνοντας νερό στο μύλο του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν πάσα στην κυβέρνηση να εμφανίζει την πολιτική της με το μανδύα της δήθεν προοδευτικότητας. Κατά συνέπεια δεν προβάλλουν καμιά πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ όλων των λαών των Βαλκανίων».

«Τεράστιες ευθύνες έχουν η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν την καταδικασμένη - στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού - ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της "Χρυσής Αυγής". Τεράστια είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που και ο κυβερνητικός του συνέταιρος συμμετέχει στα συλλαλητήρια, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπήρχε με τέτοιες δυνάμεις και με παρόμοια συνθήματα στις "πλατείες των αγανακτισμένων"» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Μπουτάρης: Τα εντυπωσιακά συλλαλητήρια δεν πρέπει να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση

Την άποψη ότι τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν μεν μεγάλα και εντυπωσιακά, αλλά δεν πρέπει να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει σοβαρότητα και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια ταυτότητα και να προχωρήσουμε παραπέρα.

Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος προφανώς δεν θέλει να λένε τα Σκόπια Μακεδονία, άλλα δεν έχει πρόβλημα με τον όρο Νέα Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη οι Έλληνες κάτω από τον Όλυμπο άλλα και στην Κρήτη δεν γνωρίζουν το πρόβλημα. Δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία γεωγραφικά δεν είναι μόνο Ελληνική και ότι σε αρκετά χωριά της Καστοριάς και της Φλώρινας υπάρχουν άνθρωποι που μιλούσαν και μιλούν ακόμη Σερβομακεδόνικα. Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε εμπρηστική την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και δε διαφέρει όπως είπε, από αυτή του στρατηγού Φράγκου στη Θεσσαλονίκη. Ο Μίκης, είπε, είναι ένας μύθος αλλά αυτό που έκανε χθες ήταν ένα λάθος.

Το παιχνίδι των αριθμών

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποτιμούν διαφορετικά το συλλαλητήριο της Κυριακής, βασίζοντας αμφότερες τα επιχειρήματά τους στο «παιχνίδι» των αριθμών, αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών στην κινητοποίηση.

Η Ελληνική Αστυνομία μέτρησε τους διαδηλωτές σε 140.000, την ώρα που οι διοργανωτές εκτιμούν πως ο αριθμός των πολιτών που έδωσε δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο. «Λάδι» στη φωτιά της αντιπαράθεσης για το πόσοι τελικά διαδήλωσαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, έριξε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική αστυνομία με πλάνα από ελικόπτερο, από το οποίο πάντως έχει σβηστεί η ημερομηνία λήψης.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν απολύτως ακριβή. Ο αριθμός δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες, έχει βγει με υπηρεσιακούς παράγοντες. Τίποτε δεν είναι χαλκευμένο. Μακριά από εμάς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέτοιες κατηγορίες», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ, στο οποίο έχει καταγραφεί η πυκνότητα του κόσμου από ελικόπτερο, ο κ. Τόσκας ξεκαθάρισε πως οι εικόνες αυτές ελήφθησαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής.

Ερωτηθείς γιατί η ώρα ήταν σβησμένη στο συγκεκριμένο βίντεο, ο υπουργός σημείωσε πως αυτό έγινε γιατί η ημερομηνία που αναγραφόταν ήταν λάθος: «Η ημερομηνία ήταν 01-01-2018, ήταν δηλαδή λάθος και γι' αυτό σβήστηκε από το σημείο εκείνο πάνω αριστερά στο βίντεο», είπε.

Αντίθετη άποψη από τους συνδικαλιστές

Αντίθετη άποψη έχουν ωστόσο οι συνδικαλιστές της αστυνομίας με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλο Παπαδάκη να αμφισβητεί τις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για το πλήθος των συμμετεχόντων σημειώνοντας πως «είναι πασιφανές ότι ήταν πολύ περισσότερος κόσμος από 140.000».

«Είναι αυτή η εικόνα δύο γήπεδα ΟΑΚΑ; Εγώ βλέπω δεκάδες γήπεδα ΟΑΚΑ. Μας έχουν προκαλέσει θυμό, ιδιαίτερα σε εμάς τους χαμηλόβαθμους, οι ανακοινώσεις ότι δεν είχε κόσμο το συλλαλητήριο. Όταν η αστυνομία διασφαλίζει ένα εκατ. κόσμου, γιατί δεν μπορεί να βγάλει ένα σωστό δελτίο Τύπου;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ