ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παπαδημούλη για τα Ίμια με ανάρτηση σε ελληνικά και τουρκικά

Παρέμβαση Παπαδημούλη για τα Ίμια με ανάρτηση σε ελληνικά και τουρκικά
eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Παρέμβαση για το θέμα των Ιμίων με ανάρτηση στο twitter σε ελληνικά,αγγλικά και τουρκικά, έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ανάρτησή του τονίζει πως «η επιθετική ρητορική και οι ακραίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ελλάδα» και συνεχίζει λέγοντας:

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας και το συμφέρον των δύο λαών απαιτούν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9, για το ίδιο θέμα, τόνισε πως «αυτήν την ώρα στο θέμα αυτό θα έπρεπε να έχουμε -πράγμα που δεν βλέπω δυστυχώς- απόλυτη εθνική ομοψυχία, δεν είναι θέμα για πολιτικές κόντρες στην Ελλάδα».

«Σωστά επιλέγουμε τη σθεναρή υποστήριξη των εθνικών μας δικαίων, υπερασπίζουμε τη συνθήκη της Λοζάνης, το ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, αλλά και την ίδια ώρα επιδεικνύουμε ψυχραιμία, σταθερότητα και διευρύνουμε τα πολιτικά και διπλωματικά ερείσματα της χώρας, ως πόλου σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε:

«Αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όσο μπορεί, χωρίς να υφίσταται ταπεινώσεις, που γνωρίσαμε στο παρελθόν, στη δεκαετία του '90, με αφορμή τα Ίμια ή λίγο αργότερα με αφορμή τον Οτσαλάν [...] Δεν πρέπει σε αυτά τα θέματα διάφοροι μέσα στην Ελλάδα για μικροπολιτικούς λόγους να κραυγάζουν».

Ο ευρωβουλευτής, που -όπως και άλλοι Έλληνες συνάδελφοί του- κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το περιστατικό στα Ίμια, υπενθύμισε πως όντας μέλος της ΕΕ «ό,τι λέγεται ή επιχειρείται εναντίον της Ελλάδας είναι και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δε πλοίο που εμβολίστηκε πριν λίγες ημέρες στην περιοχή των Ιμίων εκτελούσε ευρωπαϊκή αποστολή». Σημείωσε, δε, πως τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μία αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Ιμίων.

Σε ό,τι αφορά την στάση της ΕΕ εκτίμησε πως η δήλωση του πρόεδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν «κατηγορηματική, κοφτή, θετική», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η ΕΕ να συνεχίσει και να εντείνει αυτά τα αυστηρά μηνύματα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 26ης Μαρτίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς, παρά τους τσαμπουκάδες και τις κινήσεις της αυτές η Τουρκία και η ηγεσία Ερντογάν έχει απόλυτη ανάγκη τα ευρωπαϊκά χρήματα και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις».

«Το πρόβλημα ασφάλειας για την Ελλάδα» συνέχισε ο ευρωβουλευτής «είναι από τα ανατολικά μας σύνορα, από την Τουρκία και όχι από τον Βορρά και ένας επιπλέον λόγος, που επιβάλλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να δώσουμε μια λύση κοινής αποδοχής στο "Μακεδονικό", είναι η τουρκική επιθετικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ