ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To διπλό μήνυμα Τσίπρα από τη Σκύρο

To διπλό μήνυμα Τσίπρα από τη Σκύρο
Twitter/primeministerGR

Tην 135η Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Τσίπρας σε μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη συνεχάρη τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων, στον απόηχο του σοβαρού επεισοδίου στα Ίμια. Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την περασμένη Πέμπτη, μόλις λίγα 24ωρα από το επεισόδιο και συνομίλησε με στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σε μια επιχείρηση ανάδειξης του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων ο κ. Τσίπρας στέλνει μήνυμα προς πλευρά της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Έχοντας δίπλα του τον υπουργό Άμυνας, ο πρωθυπουργός δείχνει πως οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι αγαστές και πως τα εθνικά θέματα, με εξαίρεση το Σκοπιανό, δεν μπορούν να δημιουργήσουν σκιές.

Ο Πάνος Καμμένος τηρεί χαμηλούς τόνους στη ρητορική του απέναντι στην Τουρκία, αφού στη γειτονική χώρα κάθε του αναφορά προκαλεί σφοδρές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους, πολύ συχνά σε προσωπικό τόνο και οι κινήσεις του υπουργού βρίσκονται στο μικροσκόπιό τους.

Η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του είναι πιθανό εντάσσεται στη συμφωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ για προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και αποχής από «εμπρηστικές» δηλώσεις.

Αισιοδοξία για το Eurogroup

Η προσοχή εστιάζεται σήμερα στο Eurogroup, όπου όπως όλα δείχνουν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. Ευρώ.

Η πρόοδος που έχει καταγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα ώστε να επαληθευθεί η πλήρης εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων, ενώ θα εξεταστεί και η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, από τον οίκο Fitch και μπαράζ θετικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ