ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ανακριτές» της Προανακριτικής για Novartis - Kατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ, δεν υπογράφει ο Σαλμάς

Οι «ανακριτές» της Προανακριτικής για Novartis - Kατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ, δεν υπογράφει ο Σαλμάς
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χωρίς την υπογραφή του Μάριου Σαλμά κατατέθηκε και επίσημα στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη για μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων.

Η απόφασή του να μην συνυπογράψει την πρόταση του κόμματός του προκάλεσε προβληματισμό στη ΝΔ και είναι ενδεικτικό ότι κομματικά στελέχη στα οποία απευθύνθηκαν οι δημοσιογράφοι, παρέπεμπαν στον ίδιο τον Μάριο Σαλμά.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που θα διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν τα 21 μέλη της Επιτροπής, τα οποία στην πρώτη τους συνεδρίαση θα εκλέξουν τον προεδρείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος θα είναι ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας.

Στην Προανακριτική Επιτροπή για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να «εμπλέκονται» στην υπόθεση Novartis μετέχουν:

ΣΥΡΙΖΑ: Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Σπύρος Λάππας, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Τσίρκας.

ΝΔ: Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης.

Από τη ΔΗΣΥ θα μετέχει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης, την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς και τη Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός.

Η Επιτροπή θα έχει τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις του άρθρου 156 του Κανονισμού της Βουλής (αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης) και θα υποβάλει σχετικό πόρισμα σε έναν μήνα από τη συγκρότησή της.

Διευκρινίσεις από τον Μάριο Σαλμά

Ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ προχώρησε σε διευκρινίσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν υπέγραψε την πρόταση του κόμματός του.

Όπως αναφέρει, δεν υπέγραψε «για λόγους προσωπικής ευαισθησίας, καθώς έχω παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή».

Τονίζει δε, ότι με την ουσία της πρότασης δεν έχει καμία διαφωνία.

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Δεν υπέγραψα την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την 27/2/2018, μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας καθώς έχω παραπεμφθεί στην προκαταρκτική επιτροπή για την διερεύνηση των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Με την ουσία της πρότασης δεν έχω καμία διαφωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ