ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το «ηθικό πλεονέκτημα» - Kυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το «ηθικό πλεονέκτημα» - Kυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις 12:00 το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο θα είναι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. 

Στην εξονυχιστική διερεύνηση των σκανδάλων μέχρι τέλους, όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του σε εφημερίδα, είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση.

Η προανακριτική επιτροπή ξεκίνησε χθες τις εργασίες της, κεκλεισμένων των θυρών, με το μεγάλο αγκάθι και αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης να είναι οι αρμοδιότητες της επιτροπής να μπει στην εξέταση των τριών αδικημάτων με τα οποία παραπεμφθήκαν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία.

Πρώτα από όλα, η επιτροπή πρόκειται να αποφανθεί αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα αναπέμψει την υπόθεση στη Δικαιούνη. Πάντως όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται οι εργασίες της επιτροπής να μετατραπούν σε επικοινωνιακό show, αλλά θα υπάρξει σε βάθος διερεύνηση ώστε να μη μείνει καμία σκιά για τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα νέα στοιχεία για μίζες που αφορούν τα έργα κατασκευής του μετρό στην Αθήνα καταφθάνουν από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, για την περίοδο 2003-2007, εξέλιξη που είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος, ειδικά την ώρα που αποδεικνύει, με την αποπομπή της κας Αντωνοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα, πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία σκιά που να αμαυρώνει αυτή την εικόνα, παρά το γεγονός ότι η τέως υπουργός δεν έκανε κάτι παράνομο. Την ώρα που η αντιπολίτευση επιχειρούσε να δείξει πως «η αριστερά δεν είχε ποτέ το ηθικό πλεονέκτημα», ο κ. Τσίπρας απάντησε με την απομάκρυνσή της ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να επικρατήσει το επιχείρημα «όλοι ίδιοι είναι».

Την προσεχή Πέμπτη, στην Ολομέλεια, πρόκειται να συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη, όπου αναμένεται οι τόνοι να είναι ιδιαιτέρως υψηλοί. Αντίστοιχα, στην πρόταση για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων που βάζει στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα κινηθεί στα άκρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ