ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Παρέμβαση Τσίπρα για το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων

Βρυξέλλες: Παρέμβαση Τσίπρα για το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων
REUTERS/Wolfgang Rattay

Ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των "φορολογικών παραδείσων" ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, πλήττουν την αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους πολίτες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Πρέπει να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων και βρήκε στήριξη από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επειδή αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ