ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «χαρτί Πούτιν» και το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής

Το «χαρτί Πούτιν» και το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής
EUROKINISSI/EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ισχυρή στήριξη που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε εύκολη.

Προηγήθηκε ένα πολύωρο διπλωματικό μπρα ντε φερ και η χρήση ενός δυνατού «χαρτιού» από πλευρά του πρωθυπουργού. Έτσι, για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ.Μεσόγειο.

Επιπλέον, υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Όλα ξεκίνησαν από την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία πέρα από το ζήτημα των ελληνοτουρκικών ετέθη από την πλευρά του Ρώσου προέδρου το θέμα Σκριπάλ.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Τσίπρα να μεταφέρει ένα μήνυμα τους ευρωπαίους ηγέτες, που αφορούσε μια επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά την επικοινωνία με τον Τραμπ, καταγράφηκε η βούληση του Αμερικανού προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με την Μόσχα για την παγκόσμια ασφάλεια και τους εξοπλισμούς αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και δεν πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται σε ψυχροπολεμικές λογικές, πόσο δε μάλλον όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.

Η Μεγάλη Βρετανία ζητούσε να αποτυπωθεί με σκληρές φράσεις η καταδίκη της ΕΕ για την υπόθεση Σκριπάλ, ενώ διατύπωνε επιφυλάξεις για την ηχηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στο κείμενο συμπερασμάτων. Μετά από ένα πολύωρο διπλωματικό θρίλερ, το βράδυ της Πέμπτης, κι ενώ φαινόταν πως η διαπραγμάτευση όδευε προς αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της Ελλάδας να διασπάσει το μέτωπο της ΕΕ, θέτοντας παράλληλα ως προϋπόθεση η ΕΕ να κάνει το ίδιο σε σχέση με το ζήτημα που έθεσε η ελληνική πλευρά, δηλαδή την τουρκική προκλητικότητα και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Επιπλέον, όπως τόνισε, για την υπόθεση Σκριπάλ μπορεί η Ρωσία να έχει «υψηλές πιθανότητες» εμπλοκής ωστόσο η τουρκική παραβατικότητα δεν αφορά «πιθανότητες» αλλά «βεβαιότητες».

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας πέτυχε το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου να περιλαμβάνει ένα σκληρό μήνυμα κατά της τουρκικής παραβατικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ