ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε την Κυριακή, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, τονίζοντας παράλληλα πως η σκέψη όλων βρίσκεται στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Αλέξης Τσίπρας, Προκόπης Παυλόπουλος και Πάνος Καμμένος, απάντησαν σε υψηλούς τόνους στην Τουρκία, καλώντας την για άλλη μια φορά να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Τσίπρας: Να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο η Τουρκία

192975651


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, της ζήτησε να κατανοήσει ότι τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του.

Αρχή που η Ελλάδα κατανοεί και εφαρμόζει, και είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Για αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα.



Αποτίοντας φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Η σκέψη όλων είναι σε αυτούς, είπε, και «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.

Παυλόπουλος: Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε την Ελευθερία, τα σύνορα και το έδαφός μας

4414756


Πηγή: Eurokinissi

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα πως «θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Η Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία του Έθνους των Ελλήνων.Είναι η στιγμή της γέννησης, μέσ’ από την διαχρονική εθνική μας ταυτότητα, του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τούτο η εθνική μας επέτειος δείχνει, ταυτοχρόνως, τις ρίζες του κράτους μας αλλά και την αποστολή του στο μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την σημερινή επέτειο και πρόσθεσε:

«Όπως τεκμηριώνει αμαχήτως το ιστορικό της 25ης Μαρτίου 1821, το νεότερο ελληνικό κράτος γεννήθηκε μέσα από μια «έκρηξη» Ελευθερίας, αποδεικνύοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία υπαρξιακή: Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και να δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας ελεύθερα την προσωπικότητά μας».

Αυτές οι ρίζες ελευθερίας, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, προσδιορίζουν, ως δείκτες πορείας, και την αποστολή μας στο μέλλον. «Είμαστε Έθνος και Λαός της Ειρήνης, της Φιλίας και της Δημοκρατίας, που, αυτονοήτως, έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Είμαστε όμως, κατά την Ιστορική μας Κληρονομιά, Λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Ο κ. Παυλόπουλος είχε μάλιστα και τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Καμμένος: Θα συντρίψουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία

4414872


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Άγκυρας εξαπέλυσε αμέσως μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα την Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όσοι σκέφτονται μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες πρέπει να θυμούνται το 1821: Πως ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και τη συνέτριψε», είπε ο κ. Καμμένος ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα».

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ζητώ τη στήριξη των φίλων και συμμάχων για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Αδριανούπολης. Δεν φτάνουν απλά οι δηλώσεις. Χρειάζονται πράξεις. Τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους. Θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε την απελευθέρωσή τους».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις πρακτικές της Άγκυρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε: «Τέτοιες συμπεριφορές τη στέλνουνε πίσω από εκεί που ξεκίνησε, στα βάθη της Ανατολής».

Μητσοτάκης: Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας

«Σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας, που κρατούνται ακόμα σε τούρκικες φυλακές. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα». Τα παραπάνω δήλωσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ορεστιάδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ