ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Νοvartis: «Αναρμοδιότητα» Βουλής για την περαιτέρω έρευνα εισηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Υπόθεση Νοvartis: «Αναρμοδιότητα» Βουλής για την περαιτέρω έρευνα εισηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στις 17 Απριλίου, θα λάβει την τελική απόφαση για την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής, να προχωρήσει την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Η κατεύθυνση της πλειοψηφίας - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - είναι πως η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει το αδίκημα της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αμέσως μετά την απόφαση περί της αρμοδιότητας, θα ξεκινήσει η σύνταξη πορίσματος, ενώ θεωρείται ότι δεν θα εξαντληθεί η χρονική παράταση που η επιτροπή έχει λάβει, έως την 28η Απριλίου, για να το καταθέσει στην Ολομέλεια. Ούτως εχόντων, θεωρείται βέβαιο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα τάσσονται υπέρ της επαναδιαβίβασης της δικογραφίας στη δικαιοσύνη.

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα (29/03) χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Θοδωρής Δρίτσας:

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, άκουσε τις εισηγητικές τοποθετήσεις των κ.κ. Νίκου Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) αναφορικά με το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής. Και στις δύο τοποθετήσεις, βασική κατεύθυνση και κοινή συνισταμένη, είναι η τεκμηρίωση της αναρμοδιότητας της Βουλής. Και οι δύο εισηγητές δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πληρέστερη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της πρότασης αναρμοδιότητας.

Η ειδική επιτροπή αποφάσισε ότι θα λάβει υπόψη της όλο τον πλούτο των επιχειρημάτων και τοποθετήσεων, από όλα τα μέλη της, στις συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί.

Θα λάβει υπόψη της τα κείμενα που απέστειλε στην επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος και τα όσα κατέθεσε κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, όπως επίσης και τα όσα αναφέρονται σε ζητήματα αρμοδιότητας, εμμέσως ή αμέσως, στις επιστολές των εννέα ακόμη αναφερομένων πολιτικών προσώπων που εκλήθησαν να καταθέσουν και δεν προσήλθαν.

Η ειδική επιτροπή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση, όχι μόνον να διατυπώσει άποψη, αλλά και να διαμορφώσει ένα κείμενο συγκροτημένης επιχειρηματολογίας, κυρίως νομικής, για το κρίσιμο ζήτημα της αρμοδιότητας, πολύ περισσότερο που αυτό αποτελεί εντολή της ολομέλειας της Βουλής. Αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Απριλίου 2018, όπου τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι κατά βάση η τελική συζήτηση και λήψη απόφασης περί της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής και διαδικαστικά θέματα».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, είπε επίσης ότι η έκδοση πορίσματος είναι μια διαδικασία η οποία εμπεριέχει και το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη, αλλά το υπερβαίνει κιόλας, και επομένως είναι άλλο πράγμα η απόφαση για την αρμοδιότητα και άλλο η σύνταξη πορίσματος.

«Στη σύνταξη του τελικού πορίσματος θεωρείται, κατά λογική αξιολόγηση, μάλλον βέβαιο ότι όλα τα μέλη της επιτροπής - και αυτά που αποχώρησαν - με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και για λίγα λεπτά, θα προσέλθουν, γιατί όλα τα κόμματα, όλα τα μέλη της επιτροπής δικαιούνται να διατυπώσουν την τελική πορισματική τους άποψη.

Επομένως οφείλουμε η διαδικασία για τη σύνταξη πορίσματος να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αρμοδιότητα στις 17 Απριλίου, στη συνέχεια θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να μην αιφνιδιαστεί κανείς», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας, προσθέτοντας ότι η ειδική επιτροπή πήρε παράταση των εργασιών της έως 28 Απριλίου, και δεν θα εξαντληθεί σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ