ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης για Έλληνες στρατιωτικούς: Ασκούμε τις πιέσεις μας και φιλοδοξούμε για την επιστροφή τους

Κουβέλης για Έλληνες στρατιωτικούς: Ασκούμε τις πιέσεις μας και φιλοδοξούμε για την επιστροφή τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβουλή, διότι πέρα από το ότι είμαστε μια χώρα της ειρήνης, ταυτόχρονα είμαστε και μια χώρα που ξέρει να προστατεύει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα». Αυτά διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή επίσκεψη του στην 135 σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και τη φρεγάτα Λήμνος, για την ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό ενόψει του Πάσχα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία. 

Η Ελλάδα είναι «μια χώρα που θέλει να προάγει την ειρήνη και την καλή συνεργασία όχι μόνο με τη γειτονιά μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Έχουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τις Διεθνείς Συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ως χώρα έτοιμοι, με αυτό το σημαντικό έμψυχο υλικό, να αποτρέψουμε τον οποιονδήποτε θέλει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε δε σαφές ότι «την ειρήνη υπηρετούμε και δεν εντάσσεται η πολιτική της χώρας μας σε καμία κλιμάκωση των εντάσεων που επιδιώκει η γειτονική χώρα».

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι «είναι παράνομη η κράτησή τους και μάλιστα μια κράτηση η οποία ξεπερνάει πια τον μήνα». «Σήμερα βρισκόμαστε στην 33η ημέρα κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. Διεκδικούμε την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών μας στελεχών στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια το χρόνο επιστροφής τους, εκείνο όμως, το οποίο επισημαίνω, είναι ότι συστηματικά, επίμονα, δραστήρια αναδεικνύουμε το θέμα, ασκούμε τις πιέσεις μας στα πολλαπλά επίπεδα και φιλοδοξούμε για την επιστροφή τους», τόνισε, ενώ επισήμανε:

Ένα απλό διασυνοριακό επεισόδιο, που στο πρόσφατο, όσο και στο πιο μακρινό παρελθόν λυνόταν με μια απευθείας συνεννόηση, η Τουρκία το ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση και μετέτρεψε αυτή την απλή υπόθεση, του απλού επίσης διασυνοριακού περιστατικού, σε μέγεθος και στοιχείο της έντασης που θέλει να κλιμακώνει.

Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης εξήρε το προσωπικό των δυο μονάδων για τη γενναιότητα, την αυτοθυσία, την ετοιμότητα το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης διαβεβαιώνοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι ήσυχη και ταυτόχρονα περήφανη για αυτά που προσφέρετε στην πατρίδα».

Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, και υποδέχθηκαν στην 135 σμηναρχία Μάχης ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, και στη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ