ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αίνιγμα του χρέους και το γαλλικό «κλειδί»

Το αίνιγμα του χρέους και το γαλλικό «κλειδί»
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Tην ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την κατάρτιση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της, οι προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και η λύση σε αυτό το «γρίφο» φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η νέα ηγεσία του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών τηρεί στάση αναμονής ενώ, όπως αποκάλυπτε δημοσίευμα της Handelsblatt, δεν αντιτίθεται στο «γαλλικό» μοντέλο ελάφρυνσης του χρέους και στη ρήτρα ανάπτυξης.

Για τη γερμανική κυβέρνηση τα ορόσημα τα οποία οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση αφορούν:

• Το Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις 27 Απριλίου στο Eurogroup
• Τη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ
• Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στις 20 Απριλίου, πρόκειται να συζητηθεί η γαλλική πρόταση για το χρέος αλλά και οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις των Θεσμών για το χρέος, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν κοντά στον Μάιο.

Φυσικά, άγνωστος παράγοντας παραμένει η στάση του ΔΝΤ. Όσο κι αν η Κομισιόν δεν επιθυμεί πλέον τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, το Ταμείο έχει λόγο στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμη και τώρα ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θεωρείται κρίσιμης σημασίας για μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα και την πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως το ζήτημα του χρέους θα λήξει μια και καλή το καλοκαίρι και πως η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι ομαλή, δίχως η χώρα να λάβει περαιτέρω στήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ