ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπουρνούς στο CNN Greece: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκληθεί οξύτερο ζήτημα με την Τουρκία

Γ. Μπουρνούς στο CNN Greece: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκληθεί οξύτερο ζήτημα με την Τουρκία
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Για τεταμένη ρητορεία της Τουρκίας, η οποία εγκυμονεί κινδύνους, καθώς συντηρεί την ένταση, κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γίλντιρίμ, ότι κατέβασαν ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάς.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, όσο διατηρείται η ένταση «πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο του να προκληθεί κάποιο ζήτημα, το οποίο θα είναι οξύτερο από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα».

Όπως λέει, προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση ότι έχει υπάρξει τέτοιο γεγονός και συνεχίζεται η διερεύνηση.

«Το ζήτημα όμως είναι η όλη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού», τονίζει, σημειώνοντας πως «είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών αμέσως μετά τον τραγικό θάνατο του Έλληνα πιλότου με το Mirage».

«Κάθε τέτοια δήλωση, κάθε τέτοια κίνηση δεν βοηθά στο να εκτονωθεί η κατάσταση σε μια ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα ταραγμένη», προσθέτει.

Ο κ. Μπουρνούς «βλέπει» διαφορετικά κίνητρα γι’αυτή τη διατήρηση μιας τεταμένης ρητορείας από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Αφενός, όπως λέει, έχουν να κάνουν με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα έχει συνάψει εκλογική συμφωνία με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων για τις εθνικές και τις προεδρικές εκλογές του 2019, οπότε το κυβερνών κόμμα έχει μετακινηθεί προς μια πιο ακραία δεξιά τοποθέτηση.

«Αφετέρου υπάρχει και η πίεση που προσπαθεί να ασκήσει η τουρκική κυβέρνηση κυρίως προς την αμερικανική αλλά και την ευρωπαϊκή πλευρά σε ότι έχει να κάνει σε σχέση με τις ευρωτουρκικές και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

«Διατηρείται έτσι μια τεταμένη ρητορεία, που εγώ εκτιμώ ότι ακριβώς λόγω της πολιτικής συμμαχίας που έχει επιλέξει ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας να διατηρηθεί στο δρόμο για τις δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία», σημειώνει και τονίζει:

«Αυτή η τεταμένη ρητορεία πράγματι εγκυμονεί κινδύνους. Γιατί συντηρεί την ένταση. Και όσο συντηρείται η ένταση, όχι απλά δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να επανέλθει μια σταθεροποίηση, αλλά πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο του να προκληθεί κάποιο ζήτημα. Να προκληθεί κάποιο πρόβλημα το οποίο θα είναι οξύτερο από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα».

Ο ίδιος κρίνει ορθή την τακτική της εκτόνωσης και του συνεχούς διαλόγου που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι σε αντιδιαστολή με αυτή τη στρατηγική, η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός ορθά έχει επιλέξει αποφασιστικά μεν, αλλά ψύχραιμα και να απαντά σε δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται προκλητικές, αλλά και να προσπαθεί αφενός να διεθνοποιεί τα ζητήματα, να βάζει στο παιχνίδι την ΕΕ, όπως έγινε πρόσφατα στη Σύνοδο της Βάρνας, αλλά και να προσπαθεί ταυτόχρονα να κρατάει τον διάλογο ανοιχτό με την άλλη πλευρά. Γιατί πιστέψτε με ο μόνος δρόμος που σίγουρα δεν οδηγεί στην αποκλιμάκωση, είναι η απομόνωση».

Χρηστίδης: Πολύ κρίσιμη εξέλιξη η σημερινή

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας επίσης στο CNN Greece σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, χαρακτηρίζει πολύ κρίσιμη την εξέλιξη και προσθέτει ότι η τουρκική επιθετικότητα ξεπερνά τη ρητορική των αξιωματούχων.

«Οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί οφείλουν να λάβουν πολύ γρήγορα τις αποφάσεις τους, διότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επειδή αυτό εξυπηρετεί την Τουρκία. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια πολύ κρίσιμη εξέλιξη σήμερα. Εμείς σεβόμαστε και αντιλαμβανόμαστε απόλυτα το τι λέει η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση», τονίζει και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση, τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όσοι επιχειρούν γύρω από αυτό να κάνουν παιχνίδια, θα βρουν όλους τους Έλληνες ενωμένους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ