ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία Βίτσα για αύξηση των προσφυγικών ροών

Ανησυχία Βίτσα για αύξηση των προσφυγικών ροών
.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Την ανησυχία του για τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές –προσφυγικές ροές στα νησιά και την τεράστια αύξηση των ροών στον Έβρο εξέφρασε στη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας με νόημα πως οι είσοδοι παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο το 2018 και μετά τη σύνοδο κορυφής στη Βάρνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, μόνον τον Απρίλιο υπήρξαν 2.168 νέοι είσοδοι, με τις περισσότερες εξ αυτών, που έφθασαν τις 1.180, να καταγράφονται στη Μυτιλήνη. Η πρωινή αναφορά που είχε, έκανε μάλιστα, λόγο για 206 εισόδους σήμερα στο συγκεκριμένο νησί.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο σημειώθηκαν 7.594 είσοδοι με τον κ. Βίτσα να δηλώνει ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο. «Με ανησυχεί, δεν με τρομάζει», είπε και για να δώσει μια τάξη μεγέθους είπε πως στο χρονικό διάστημα που στα νησιά έφθασαν 2.168 άτομα, στον Έβρο άγγιξαν τους 2700. Μόνον σήμερα το πρωί υπήρξαν στον Έβρο 340 είσοδοι. Επίσης, το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου έγιναν 4.784 μεταφορές ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών που πήραν άσυλο και 112 επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έκανε πάνω από 20.000 επιστροφές που οι περισσότερες ήταν οικειοθελείς και αυτό τον καιρό είχαμε 1.260 επιστροφές», ανέφερε και έκανε γνωστό πως στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζονται μια μεταβατική διαδικασία για την ένταξη στη χώρα όσων έχουν πάρει ήδη άσυλο, που υπολογίζονται σε περίπου 7.500 άτομα. «Σε λίγες μέρες θα βγει και διοικητική πράξη με την οποία θα ζητάμε 15.000 νόμιμους μετανάστες εποχιακούς για εποχικούς εργαζόμενους στην αγροτική οικονομία», ανέφερε.

Απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ανυπαρξία σχεδίου και κρατώντας στα χέρια του δύο φακέλους, είπε πως υπάρχει σχέδιο και για την περίπτωση αυξημένων ροών αλλά και αλματώδους αύξησης των ροών. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις», είπε και διευκρίνισε πως αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει στο υπουργείο και όχι στη Βουλή, καθώς η χώρα έχει «αντιπάλους» και είναι αντιμέτωπη με traffickers και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν αναφέρθηκε στα επεισόδια στη Λέσβο, πριν από λίγες ημέρες, κάνοντας λόγο για κλίμα πογκρόμ εναντίον των προσφύγων. Ο κ. Βίτσας κάλεσε τη ΝΔ να πει έναν λόγο καταδίκης, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου. «Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, γινόταν υποστολή της σημαίας», αντέδρασε ο κ. Αθανασίου που δήλωσε πως η ΝΔ καταδικάζει κάθε ακραία επίθεση. Ο κ. Αθανασίου συνέχισε να διαμαρτύρεται, ενώ μετά από παρέμβαση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για όλα όσα είπε, ο κ. Βίτσας σχολίασε πως «υπάρχει μύγα που τσιμπάει και δημιουργεί αντιδράσεις».-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ