ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Καμία συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες

Τζανακόπουλος: Καμία συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών κυριάρχησε στην ενημέρωση Τύπου των πολιτικών συντακτών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου και να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία με τη Γαλλία αλλά απλώς γίνονται διερευνητικές συνομιλίες.

Πράγματι, όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε συνομιλίες για ενδεχόμενη συνεργασία στον αμυντικό τομέα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, καμία συμφωνία δεν υπήρξε, μόνο διερευνητικές συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες, τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για περαιτέρω διευκρίνιση του θέματος.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις του πρωθυπουργού ούτε με τον Πάνο Καμμένο, ούτε με τον Φώτη Κουβέλη και μάλιστα αμφισβήτησε ότι πληροφορίες για επίσκεψη γαλλικού κλιμακίου το επόμενο διάστημα, προέρχονται από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

«Ψέματα Μητσοτάκη»

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Στην ωριαία ομιλία του πριν από λίγο ο κος Μητσοτάκης είπε πολλά για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ. Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας. Δεν βρήκε όμως για τέταρτη μέρα ούτε μια λέξη να πει για την οφ σορ εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε: «Και εδώ δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματική δράση αλλά για μια σκοτεινή υπόθεση την οποία επιμελώς το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης αποσιωπούν εδώ και μέρες».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανακόπουλος απηύθυνε σειρά ερωτημάτων στο «γαλάζιο» πρόεδρο, καλώντας τον παράλληλα να «βρει το πολιτικό σθένος να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί».

Πρώτον: Επιβεβαιώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια οφ σορ εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

Δεύτερον: Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας και ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;

Τρίτο: Θεωρεί ο κος Μητσοτάκης ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο και του πολιτικού συστήματος;

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η κυβερνητική πλευρά θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει τα ερωτήματα μέχρι να λάβει πειστικές απαντήσεις από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης εξήγησε με μεγάλη καθαρότητα στη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση πως το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το οποίο υπερασπίστηκε με πάθος ο κος Μητσοτάκης πριν από λίγο προέβλεπε την πώληση: του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, του 21,4 του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης, του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της.

«Η σημερινή κυβέρνηση και ευτυχώς ακύρωσε τον σχετικό νόμο από την άνοιξη του 2016 και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της επιχείρησης χωρίς βεβαίως την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Την ίδια στιγμή τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ