ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Απειλή τα ισχυρά συνθετικά οπιοειδή για τους Ευρωπαίους

Αβραμόπουλος: Απειλή τα ισχυρά συνθετικά οπιοειδή για τους Ευρωπαίους
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο νέων ψυχοδραστικών ουσιών, cycloproplyfentanyl και methoxyacetylfentanyl, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ισχυρά αυτά συνθετικά οπιοειδή αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για τους Ευρωπαίους πολίτες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο.

«Προχωράμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη. Το 2017 προτείναμε την απαγόρευση 16 νέων ψυχοδραστικών ουσιών, καθώς και την εφαρμογή ισχυρότερων κανόνων στην ΕΕ. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους πολίτες από τις επικίνδυνες αυτές ουσίες. Σήμερα προτείνουμε την απαγόρευση δύο νέων ουσιών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παραμένουμε σε εγρήγορση και συνεχίζουμε το έργο μας, παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση.

Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε την ετήσια Έκθεση για τις κύριες τάσεις στον τομέα της χρήση ναρκωτικών στην ΕΕ», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), οι δυο ουσίες συσχετίζονται με συνολικά 90 θανάτους μέχρι στιγμής στην ΕΕ, όπως επίσης και με ορισμένες οξείες δηλητηριάσεις.

Οι ουσίες πωλούνται στο διαδίκτυο σε μικρές ποσότητες ως "χημικά ερευνητικά προϊόντα" ή "νόμιμες" εναλλακτικές ουσίες παράνομων οπιοειδών. Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τα Κράτη Μέλη στο Συμβούλιο, το οποίο, σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ