ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή
ΕUROKINISSI

Στη θετική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που διχάζεται στο άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης «ποντάρει» η κυβέρνηση, με την Θεανώ Φωτίου να αποδέχεται πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

Το «ναι» του Ποταμιού ικανοποίησε την αναπληρωτή υπουργό Εργασίας που δεν δείχνει να ανησυχεί για τις απώλειες που ενδεχομένως υπάρξουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους δήλωσε αισιόδοξη ότι το άρθρο θα υπερψηφιστεί.

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας που είχε δηλώσει εξαρχής ανοιχτή σε βελτιώσεις, προχώρησε στην κατάργηση του ορίου ηλικίας για τη συγγενική αναδοχή, ενώ επέκτεινε την οικονομική ενίσχυση των ανάδοχων γονιών μέχρι τη στράτευση του παιδιού.

Το επίμαχο άρθρο στηρίζουν μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, ενώ το καταψηφίζουν η ΝΔ που ζήτησε την απόσυρσή του, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Επιφυλάξεις διατηρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς αρκετοί βουλευτές της τάσσονται υπέρ της καταψήφισης διατάξεων που δεν στηρίζουν οι ΑΝΕΛ.

«Κάθε μορφή αναδοχής ή υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μας βρίσκει αντίθετους», διαμήνυσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υποστήριξε ότι:

Το παιδί θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει αγάπη και φροντίδα από τον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται για την συναισθηματική του διαθεσιμότητα και όχι για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Στην ψηφοφορία επί της αρχής, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποταμιού. Επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια ΝΔ, ΔΗΣΥ και Κεντρώοι, καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ