ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεταμνημονιακό μείγμα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών

Το μεταμνημονιακό μείγμα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών

«Η ελληνική πλευρά δεν θα θέσει αυτή τη στιγμή θέμα συντάξεων. Προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Δύο μέρες νωρίτερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτισιόγλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η χώρα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειάζονται περικοπές. Δε θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τους στόχους τους δημοσιονομικούς που έχουμε να τηρήσουμε, αλλά εφόσον αυτοί επιτυγχάνονται η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επανεξετάζει τα μέτρα».

Μπορεί να ισχύουν και τα δύο; Η απάντηση είναι «ναι». Στην κυβέρνηση, πράγματι, έχουν βάλει απόλυτη προτεραιότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Και οι «φιλέλληνες» ανάμεσα στους δανειστές έχουν προειδοποιήσει την διαπραγματευτική ομάδα ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθούν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις.

«Ας ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση και βλέπουμε…»

φαίνεται να λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλουν να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία προκειμένου αφενός να λυθούν τα χέρια της κυβέρνησης και αφετέρου να ενταθεί επικοινωνιακά το τέλος των μνημονίων και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επενδύουν πολλά στα λεγόμενα «αντίμετρα», τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μαζί με τα ήδη συμφωνημένα μέτρα, μετά το τέλος του προγράμματος. Επιπλέον, η εκτίμησή τους είναι ότι δύσκολα οι δανειστές θα επιμείνουν στη μείωση των συντάξεων και στη μείωση του αφορολογήτου από το 2019. Πιο πιθανό σενάριο φαντάζει, αυτή τη στιγμή, το κλείσιμο του προγράμματος με ένα μείγμα μέτρων – αντίμετρων και με αναβολή του αφορολόγητου για ένα χρόνο.

Αυτό εκτιμάται ότι θα δίνει στην κυβέρνηση πολιτική «ανάσα» τουλάχιστον για λίγους μήνες. Το ερώτημα είναι πώς θα αποφασίσει να τη διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Θα πάει άμεσα σε εκλογές προκειμένου να επενδύσει στο αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και του πρωθυπουργού που παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και την «παραδίδει» εντός κανονικότητας; Ή θα περιμένει προκειμένου η έξοδος από το πρόγραμμα να αρχίσει να φαίνεται στην «τσέπη» των πολιτών;

Και τα δύο σενάρια έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Η απόφαση, όμως, για την ημερομηνία των εκλογών θα ληφθεί μετά από προσεκτική ανάλυση της συγκυρίας. Προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου κλείνουν προς το 2019. Όχι όμως για τον Οκτώβριο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ